„Avem modele meteorologice foarte sofisticate pentru a prevedea schimbările climatice. Dar în viața reală animalele se mișcă de colo-colo, se află în competiție, se parazitează unul pe celălalt și se mănâncă între ele. Majoritatea predicțiilor noastre nu includ aceste interacțiuni importante”, a declarat ecologistul Mark Urban, principalul autor al studiului.
Mai multe studii experimentale au arătat faptul că speciile de animale își schimbă habitatul din cauza schimbărilor climatice, a spus Urban, profesor asistent de ecologie și biologie evoluționară la Universitatea Connecticut. Spre exemplu, pe măsură ce temperaturile cresc de-a lungul timpului, animalele și plantele nu mai suportă căldura și se mută în zone mai reci.
Însă nu toate speciile se pot mișca suficient de repede pentru a ajunge în aceste locuri mai potrivite vieții înainte de a dispărea. Iar cele care ajung în aceste habitate mai bune ar putea fi întrecute de speciile ajunse deja acolo.
Urban, alături de coautorii Josh Tewksbury și Kimberly Sheldon de la Universitatea Washington, a creat un model matematic care ia în calcul rata migrației și diferitele intensități ale competiției observate în comunitățile ecologice. Scopul acestuia este de a prezice cât de mult succes au speciile din aceste comunități la schimbarea habitatelor. Citeşte mai mult pe green-report-ro.