Şeful statului a ţinut să dea un răspuns la problemele ridicate de reprezentantul românilor vlahi din Serbia. „V-aţi judecat 3 ani pentru funcţia de preşedinte al asociaţiei. Guvernul român nu a avut un partener acolo (…) Câte asociaţii se ceartă între ele în Valea Timocului? Câte asociaţii se ceartă în Ucraina? Câte asociaţii se ceartă şi se denigrează între ele în Ungaria?”, a spus Băsescu.
El a arătat că aceste dispute pun şi statul român într-o situaţie delicată. „Dacă vrem să fim eficienţi în a vă ajuta e nevoie de corectitudine şi solidaritate (…) Nu vă putem finanţa activităţile unde nu există solidaritate între românii de acolo pentru că statul român riscă să se compromită pentru că ar putea fi acuzat că finanţează o asociaţie despre care ceilalţi spun că sunt infiltraţi”, a avertizat preşedintele României.
Pe de altă parte, şeful statului a admis că o parte din problemele comunităţilor de români au fosta cauzate politicilor de asimilare duse de unele din statele vecine până aproape de zilele noastre. „Adevărul este că politica de asimilare dusă în Valea Timocului de 200 de ani, în Ucraina de zeci de ani au dat rezultate”, a constatat Băsescu.
Acesta a arătat că din cei 350.000 de vlahi estimaţi a trăi în Serbia, doar o parte se declară români, în timp ce alţii preferă să fie consideraţi vlahi sârbi, fapt ce îngreunează procesul de deschidere de şcoli în limba română. „Urmează recensăminte în diverse state din jur. Declaraţi-vă, fraţilor, români! Nu moldoveni sau vlahi sau nu ştiu ce identităţi construite în timpul regimului comunist”, a conchis Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu participă, luni, la a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, care va avea ca temă principală „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”.
Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax, că preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la dezbaterea „Drepturile minorităţilor din România vs. drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani; Cine este discriminat?”, care va începe, în prima zi a taberei, la ora 11.00.
Potrivit sursei citate, la Universitatea de Vară vor participa aproximativ o sută de persoane, lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa).
„O delegaţie puternică va veni şi din Basarabia şi va fi formată din parlamentari, jurnalişti, studenţi şi elevi”, a spus Eugen Popescu.
Din România, au fost invitaţi să participe la lucrările celei de-a XI-a ediţii a Universităţii de Vară parlamentari din tot spectrul politic, precum şi miniştri din Guvernul Ponta.
„Temele vor fi, ca de obicei, unele extrem de percutante care vor scote la iveală realităţi dramatice din comunităţile româneşti, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească. Au fost invitaţi înalţi demnitari ai statului român, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, lideri ai românilor de pretutindeni, profesori, jurnalişti, cercetători”, a afirmat preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni.