„La domnul Niculae, alte dezbateri de presă, mai mult sau mai puţin îndreptăţite. Sigur, Guvernul a luat nişte măsuri de scoatere dintr-un moment de criză a companiilor producătoare de îngrăşăminte. Şi piaţa îngrăşămintelor, ca şi piaţa aluminiului, a oţelului sunt dependente de fluctuaţiile de preţ. Va trebui analizat dacă rezistă în competiţie, pentru că în România petrochimia a fost prăbuşită pur şi simplu de dumping-ul făcut de Ucraina şi de Federaţia Rusă”, spunea preşedintele Traian Băsescu, pe data de 19 decembrie, la Gala Jubiliară ANEIR 2011, eveniment organizat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România, în parteneriat cu Banca Naţională a României.
„Domnule Niculae, chiar dacă este un scandal public în momentul de faţă, sunt şeful statului şi nu mă pot preface. Trebuie analizat şi cereţi la Guvern să se analizeze capacitatea combinatelor de producţie de îngrăşăminte din România de a sta pe piaţă în actualele condiţii. Dacă nu, va trebui să vedem ce putem face”, mai spunea Băsescu.
Potrivit romanialibera.ro, patru combinate chimice controlate de miliardarul Ioan Niculae au beneficiat de gaze din producţia internă, la preţuri preferenţiale, deşi aveau datorii la stat. Este vorba de firmele Nitramonia Făgăraş, InterAgro şi celelalte două societăţi producătoare de îngrăşăminte ale lui Niculae care în urma acelor contracte ar fi funcţionat cu gaze din producţia internă timp de mai mulţi ani, cantităţiile fiind achiziţionate de la Romgaz. În tot acest timp, însă, populaţiei i-au fost livrate doar gaze din import, mult mai scumpe.
Spre deosebire de firmele lui Niculae, combinatul Azomureş, în schimb, nu a beneficiat de acelaşi tratament, primind gaze doar după ce şi-a plătit toate datoriile către stat, aşa cum cerea legea.