Dorel Cosmin Andreica este în incompatibilitate din 23 ianuarie, dată de la care deţine atât funcţia de agent principal de poliţie la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, cât şi calitatea de administrator în cadrul SC Boss Special Security SRL, societate comercială care are ca obiect principal „activităţi de protecţie şi gardă”, arată luni ANI, într-un comunicat de presă.
Astfel, potrivit ANI, Dorel Cosmin Andreica a încălcat dispoziţiile articolului 45, alineatul 1, literele g şi i din Legea 360/2002 şi ale articolului 96, alineatul 1 din Legea 161/2003.
Potrivit dispoziţiilor articolului 45, alineatul 1, literele g şi i din Legea 360/2002, „poliţistului îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale (…) să deţină orice altă funcţie publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepţia funcţiilor didactice din cadrul instituţiilor de învăţământ, a activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie literar-artistică”.
Conform articolului 96, alineatul 1 din Legea 161/2003, „funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice (…) funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca (…) funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului”.
ANI a precizat că Dorel Cosmin Andreica a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.