FLUTURAŞI SAU GOL ÎN STOMAC? Iată care este explicaţia pentru aceste senzaţii

Nu de puţine ori ni s-a întâmplat să simţim fluturaşi în stomac sau un gol în stomac. Dar oare cum pot fi explicate aceste senzaţii? Psihoterapeutul Alina Plăişeanu vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a clarifica aceste reacţii, şi anume, ce sunt, cum pot fi descrise şi care este mecanismul care le declanşează.
Marilena Vili
17 aug. 2013, 07:38
FLUTURAŞI SAU GOL ÎN STOMAC? Iată care este explicaţia pentru aceste senzaţii

Emoţiile, indiferent că e vorba de bucurie, de tristeţe, de furie, de dezgust, se metabolizează în corp într-un fel anume.

Pornind de la mimică, gestică şi pantomimică, în momentul în care trăieşti o anumită emoţie şi simţi ceva concret, corpul tău îţi spune pe interior şi pe exterior ce emoţii ai. Sunt anumite emoţii care se metabolizează în stomac. Nu cred că este un lucru valabil pentru toată lumea. Unii metabolizează furia în ficat, alţii pot să o metabolizeze în altă parte a corpului, spre exemplu în zona de pelvis. Pe partea de îndrăgostire, temere, supraentuziasm, lucrurile astea se pot duce către stomac, ele se resimt acolo„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu, psihoterapeut.

Mintea şi corpul nu sunt două lucruri separate, iar ele funcţionează în congruenţă. Absolut toate lucrurile pe care le trăim la nivel de emoţie, de afectivitate, de trăiri, de stare, toate acestea se resimt în corp.

Nu e un lucru pe care doar îl simţim sau îl gândim. Corpul reacţionează în momentul în care avem o anumită trăire, indiferent că este o acţiune clară, concretă, şi anume că mie îmi este frică de ceva sau că se manifestă printr-o transpiraţie, printr-un tremur, printr-o panică care se resimte la nivelul lacrimilor care încep să curgă. Reacţiile şi emoţiile au un corespondent în corp în interior sau în exterior. Fluturaşii în stomac, respectiv golul în stomac, sunt nişte manifestări ale unor emoţii foarte puternice care îşi fac prezenţa cunoscută în aceste părţi ale corpului. E un semnal că eu trăiesc o temere, o frică, un entuziasm sau o bucurie foarte mare. Ceva mă stimulează, mă face să mă simt într-un anumit fel şi corpul meu reacţionează”, explică psihoterapeutul.

Cum poate fi descris „golul în stomac” sau „fluturaşii în stomac”

Senzaţia de gol în stomac este asociată cu frica, panica, tristeţea. Ideea de „gol” reprezintă ideea de „tristeţe”. Senzaţia de fluturaşi în stomac este exact opusul, fiind asociată entuziasmului, bucuriei, exaltării. Fiecare trăieşte această senzaţie în mod particular, în funcţie de felul lui de a fi.

Fluturaşii în stomac sunt nişte furnicături, ca nişte mişcări, ca şi cum stomacul tău ar prinde viaţă şi ceva înăuntrul lui s-ar mişca şi te-ar dinamiza. Golul în stomac poate să fie asociat şi cu partea de respiraţie şi cumva este ca o trecere a unei senzaţii de rece sau distinctă de corpul tău care traversează de la faringe, laringe, esofag, care trece practic prin tot sternul până când ajunge în stomac, o senzaţie care circulă, care se deplasează până se localizează undeva şi rămâne acolo şi ar putea fi caracterizată printr-o umplere, parcă invadează zona respectivă, e destul de puternică”, precizează, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Fiecare emoţie îşi găseşte un loc în corp şi astfel trage un semnal de alarmă despre cum „mă simt” şi „ce-mi dă mie de gândit” starea, emoţia respectivă sau evenimentul care a declanşat emoţia. Este un eveniment declanşator, un stimul din exterior, care trezeşte o anumită reacţie în corp şi care apare într-un anumit loc specific.

„Mecanismul” care declanşează aceste senzaţii

„Există anumite reacţii organice normale la emoţii. Funcţionarea sistemului nervos urmăreşte să menţină un echilibru intern în organism. El îşi împarte munca în funcţie de ce urmăreşte fiecare subdiviziune a sistemului. Sistemul nervos central se ocupă de reglarea relaţiilor cu lumea externă, în timp ce sistemul nervos autonom se ocupă cu tot ceea ce se întâmplă în interiorul organismului”, explică psihoterapeutul.

Sistemul nervos autonom este împărţit în două părţi: sistemul nervos simpatic şi sistemul nervos parasimpatic. Cele două secretă adrenalină şi noradrenalină, moment în care se stimulează sistemul nervos simpatic şi se inhibă secreţiile gastrice. De exemplu, în momentul în care se inhibă secreţiile gastrice, ţi se poate usuca gura pentru că nu se mai produce salivă. Acest lucru se întâmplă atunci când te simţi tensionat, menţionează psihologul.

Sistemul nervos simpatic este responsabil de pregătirea organismului pentru reacţia de „fugă” sau „luptă”. El pregăteşte organismul pentru absolut orice fel de pericol şi în situaţia respectivă la contactul cu emoţia, organismul are nişte reacţii viscerale care pot fi gol în stomac, se usucă gura, tremur, transpiraţie. Se stimulează activitatea inimii, inima pompează, la fel şi plămânii, sângele se redistribuie din stomac exclusiv spre muşchi şi creier astfel încât omul să fie pregătit să acţioneze în orice moment pentru pericol. Aportul de sânge se duce acolo unde e mai mare nevoie de energie. Sistemul parasimpatic face exact opusul. Acesta e preocupat de a conserva energia şi el stimulează digestia, depozitarea zahărului, etc. Practic, el protejează, nu comprimă totul spre atac, ci redistribuie ca să refacă organismul să ajungă la starea lui de normalizare. Funcţia de conservare a sistemului parasimpatic apare şi în contracţiile pupilei ca protecţie împotriva luminii”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

Citeşte şi Cât durează fluturii în stomac, în funcţie de zodia relaţiei voastre

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!