Criticat de preşedintele Traian Băsescu pentru că a plecat tocmai peste Ocean pentru a-şi face concediul, premierul Victor Ponta a răspuns, la România TV, tuturor atacurilor lansate de şeful statului, începute încă din prima sa de vacanţă, când a convocat CSAT pe tema privatizării CFR Marfă, şi continuate pe Autostrada Arad – Nădlac, unde a susţinut că lucrările neterminate sunt o reflecţie a „neputinţei” Executivului condus de Ponta.
Despre aceste atacuri, despre o posibilă remaniere guvernamentală, despre noile taxe pe care le-ar putea plăti românii şi despre alte subiecte, primul ministru a discutat, în exclusivitate, cu jurnalistul România TV Paula Rusu.
Vezi cele mai importante declaraţii ale premierului:
– Am fost în America, lucru pe care l-am anunţat din urmă cu două luni. Am plecat cu familia, cu cei doi copii şi cu Daciana, care sunt foarte importanţi pentru mine, într-un loc în care am avut telefonul închis, nu am citit presa, m-am întors mai odihnit. A fost şi bona cu noi, dar să aud că preşedintele României se ocupă de bona mea, înseamnă că ori bona, ori preşedintele are o problemă. Această vacanţă m-a făcut foarte fericit, pentru că eu cu Daciana şi copiii stau de Crăciun şi de Paşte. Doi, nu am fost pe bani publici în vacanţă, în timp ce preşedintele stă la Neptun pe banii dumneavoastră. Despre doamna Udrea, îi doresc să aibă un soţ, copii şi atunci poate va înţelege.
– Care-i treaba preşedintelui? Bona mea. S-o verifice. Dacă el se pune la nivelul bonei mele şi al unui extremist maghiar înseamnă că influenţa revenirii doamnei Udrea e extrem de negativă. Avem nevoie de un preşedinte care să se comporte ca un preşedinte. Indiferent ce vor face preşedintele şi doamna Udrea, eu vreau să-mi păstrez funcţia de prim ministru. Sunt mânhit dacă preşedintele se coboară la nivelul bonei mele şi a lui Vona Gabor.
– Noi ne-am împărţit funcţiile în stat. Eu mă ocup de pâine, domnul preşedinte de circ. Să aştepţi să mă urc în avion, să plec în concediu, ca să faci un CSAT în care să nu discuţi nimic, înseamnă că îţi baţi joc de o instituţie fundamentală a ţării. Să conduci o şedinţă CSAT doar ca să arăţi că am plecat în concediu şi să nu decizi nimic, mi se pare de mintea copiilor.
– Preşedintele minte când spune că am cerut convocarea de urgenţă a CSAT. Noi am cerut ca la prima şedinţă ordinară să fie înscrisă pe lista subiectelor şi privatizarea CFR Marfă.
– Nici domnul Băsescu nu ştia de ce a convocat şedinţa. Dacă mergem în stilul acesta iresponsabil, eu ce pot să fac? Să aştept să plece domnul Băsescu într-o vizită şi când a pus piciorul în avion, eu îl convoc, că sunt vicepreşedinte, şi facem şedinţă. Că domnul Băsescu, a venit doamna Udrea şi i-a zis să facă partid, să facă ceva, e treaba lor. Colegii mei s-au prezentat la şedinţă. Am venit să vă întrebăm dacă aveţi informaţii pe ceva ilegal la privatizare. Nu, nu avem. Pare ridicol, pentru că e greu de crezut că ai un preşedinte atât de neserios, dar asta e realitatea.
– Azi Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat în care îi dădea indicaţii domnului Antonescu ce să facă în vacanţă. Asemenea mitocănie, semnată cu Administraţia Prezidenţială… Nici măcar un partid de cea mai joasă speţă nu face aşa ceva. Circul ăsta de la Cotroceni ajunge într-o zonă mai joasă decât a manelelor. Nu mai avem un preşedinte sau o Administraţie prezidenţială, ci o gaşcă care luptă pentru doamna Udrea.
– Faptul că se ceartă cu bona mea e nimic. Dar să te duci la televizor şi să minţi, să te foloseşti de moartea unor români, ca în cazul accidentului din Muntenegru, ca să mă ataci pe mine…
– Am semnat forma de publicare a deciziei privind privatizarea CFR Marfă în Monitorul Oficial. De azi în 60 de zile trebuie plătită suma convenită.
Premierul Victor Ponta a declarat că liberalul Ovidiu Silaghi rămâne în continuare propunerea USL pentru ministerul Transporturilor.
– M-am întâlnit cu domnul Silaghi. Rămâne în continuare propunerea USL pentru Ministerul Transporturilor. Nu a fost respins de domnul preşedinte. Dacă o respinge, facem a doua propunere, pe care Curtea Constituţională spune că nu o mai poate refuza. Constituţia spune că preşedintele trebuie să numească un ministru, la propunerea mea, în maximum 45 de zile. Nu ne-am gândit la o variantă de rezervă. Probabil o să facem o propunere în aceeaşi seară.
– Probabil preşedintele îi face încă un dosar domnului Silaghi în timpul ăsta. Nu pot decât să mă bazez pe modul de lucru al autorului. Nu am discutat cu Crin despre o listă scurtă, dacă e respins domnul Silaghi. Ne vom vedea atunci imediat şi vom face altă propunere.
– Domnul Antonescu are aceeaşi părere ca şi mine despre domnul Băsescu. Astăzi am discutat o mulţime de lucruri cu Crin Antonescu şi am constatat că nimic nu ne uneşte mai tare decât apariţia duşmanului comun. A renăscut Băsescu-Udrea? Veţi vedea un USL mai unit ca niciodată.
– Domnul Băsescu vrea să o facă pe doamna Udrea preşedinte. Treaba lui.
– Autostrada Arad – Nădlac a fost licitată de Anca Boagiu domnului Iordache de la Romstrade, care acum e în penitenciar. De ce nu e şi Boagiu…
– Contractul nu a fost licitat de Şova. Acel contract nu se găseşte în arhivele Ministerului. Există o copie legalizată. Documentul original nu se găseşte. I-am spus lui Şova să facă plângere la Parchet, să facă o anchetă să vadă ce s-a întâmplat. Ei sunt singurii care pot să meargă pe fir.
– Preşedintele nu are nicio treabă cu priorităţile. Se plimbă din loc în loc, dvs. cu camerele după el şi ăsta e circul de vară. Preşedintele are un buget suficient de mare la Preşedinţie să se plimbe prin ţară. Doar merge pe banii dvs.
– Mi-e foarte uşor să-l ignor pe domnul Băsescu. Am trăit foarte bine 10 zile. Am discutat să punem o placă mare cu AMR. Faptul că în fiecare zi se mai duce o zi din regimul Băsescu – Udrea va fi un lucru foarte bun.
– Situaţia primarilor incompatibili este o situaţie juridică. Le-am explicat primarilor că proiectul de lege care a primit aviz negativ, oricum nu rezolva nimic din ce este acum. Ce este acum e un lucru care ridică o problemă serioasă. Dacă foarte mulţi primari sunt declaraţi incompatibili, ce facem cu ei? Foarte mulţi dintre ei au contestat în instanţă deciziile ANI. Decizii irevocabile nu există la niciunii. Există câteva decizii în primă instanţă care sunt contradictorii.
– Uniunea Europeană ne-a cerut să fie externalizate Regiile Autonome, să nu mai fie la primării şi ANI a interpretat legea în sensul că primarii şi preşedinţii nu mai pot face parte din Consiliile de Administraţie. În instanţă unii au câştigat, unii au pierdut. Vedem ce se întâmplă şi apoi ne punem toţi la masă să vedem care e soluţia. Sper că nu va fi cazul să avem alegeri locale în sute de localităţi, dar nu ştiu să vă spun. Nu sunt 1000 de primari, cum s-a spus. Doar ANI ştie cifra reală. N-are nicio legătură accesarea de fonduri europene.
– Până acum nu mi-a impus nimeni niciun ministru. Nu am nemulţumiri care să mă facă să vreau să remaniez un ministru. Evident, nemulţumiri sunt, dar le discutăm, ca în orice echipă. Singurul care şi-a făcut toată treaba şi a îndeplinit toate obiectivele a fost Fenechiu, dar…
– Sunt mici probleme în teritoriu, dar o să îi luăm cu forţa şi o să-i împăcăm. Cu forţa politică. Pentru că singura soluţie în faţa cuplului Băsescu – Udrea este un USL puternic şi unit. Când faci un gigant politic, sigur că ai discuţii. Apar certuri şi într-o familie cu patru membri. Dar de fiecare dată, cu Crin Antonescu şi Liviu Dragnea, i-am chemat, i-am pus la masă şi i-am împăcat. Scopul USL este o guvernare bună în toate judeţele, candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale. Că s-au mai certat… vor, nu vor, îi împăcăm. Disciplina de partid este importantă pentru că nimic nu este mai periculos pentru noi decât să ne dezbinăm când domnul Băsescu, ca să o facă pe Udrea preşedinte, e în stare să dea foc la ţară. Se pare că merge după principiul „după mine potopul”.
– Nu e devreme ca domnul Antonescu să-şi prezinte candidatura. Este candidatul cu cele mai mari şanse, potrivit tuturor sondajelor. Dacă va candida doamna Udrea, probabil va intra în turul doi cu Dan Diaconescu, ceea ce seamănă cu scenariul din 2000. Oamenii trebuie să ştie de pe acum ce va face Crin Antonescu.
– Eu nu ştiu nimic despre o candidatură a lui Mugur Isărescu. Pentru mine, Isărescu, Bogdan Olteanu, Florin Georgescu sunt oameni care m-au sprijinit întotdeauna.
– Scrisoarea către FMI nu pleacă decât aprobată de mine, de membrii guvernului şi de preşedinte. Dacă cineva e nemulţumit, cu două săptămâni înainte de board-ul FMI mă prezint în Parlament cu scrisoarea. Băsescu nu e îngrijorat de FMI, că a semnat şi o să semneze.
– Nu există în noul acord nicio referire la creşteri de taxe şi impozite cu două excepţii, pe care mi le asum şi le susţin. Prima: dacă scădem TVA la pâine, creştem accizele la produse de lux. A fost o măsură a USL, susţinută şi de liberali, şi de PC şi e un preţ corect. Grija noii Direcţii Antifraudă va fi să caute să lovim în zona în care eventual se va crea evaziune. Aici se termină „apocalipsa” taxelor. Cei de la PDL sunt nebuni dacă spun că vor fi 21 de noi taxe. Ca să nu zic mincinoşi, că i-aş jigni. Comisia Europeană şi FMI au spus un lucru: aţi redus contribuţiile de asigurări la sănătate la pensiile sub 740 de lei. În schimb, pentru toate veniturile, în toată Europa, se plătesc contribuţii de sănătate. Dacă aveţi salariu 5.000 de lei plătiţi 5,5% asigurări de sănătate. Pentru chirii nu plăteşte nimeni. Am spus că de la 1 ianuarie 2014 cei care au salariu şi chirii plătesc acel 5,5% la sănătate pentru chirie. Singurul lucru care se aplică de la 1 ianuarie, nu de acum, şi care se aplică în toată Uniunea Europeană: Cei care au şi venituri din chirii plătesc acel 5,5%, CASSU, şi pentru venituri din chirii. Nu există nimic despre drepturile de autor în scrisoarea de intenţie. Sunt minciuni dacă s-a spus aşa ceva. Cele două creşteri sunt accizele la produse de lux şi alcool şi cass-ul la pensionari pentru cass-ul la chirii. Taxa pentru soţia casnică… astea sunt prostii. Nu există aşa ceva în scrisoarea de intenţie.
– Anul viitor obiectivul nostru este scăderea CAS-ului, în primă instanţă pentru angajator.
– Cu legea salarizării nu sunt de acord. Eu vreau două lucruri. Salariul minim să crească poate la 1000 de lei în zona bugetară, salariul maxim undeva la 7.000 de lei – vorbim de bugetul pe 2014 – şi ordonatorul de credite să aibă mai multă flexibilitate. Mă refer la legea salarizării bugetarilor. Nu se poate aplica decât dacă îi iei de sus în jos şi îi aduci pe cei cu salarii mari undeva mai jos, la 7.000 – 8.000 de lei.
– Este revoltător ca la 24 de ani după Revoluţie să afle presa despre pensiile torţionarilor. Ce a făcut Parchetul general, care a luat toate dosarele şi a promis să le examineze este un lucru foarte bun. În mpsura în care pe baza unor constatări ale Parchetului pot acţiona legislativ prin ordonanţă de urgenţă – poate marii anticomunişti de la televizor făceau o lege – pentru tăierea pensiilor unor astfel de oameni, o să o fac. Sunt de acord că este ruşinos ca un deţinut politic să aibă o indemnizaţie de 600 de lei. Şi cu atât mai ruşinos mi se pare ca cei care au făcut atâta caz de anticomunism să încurajeze – şi domnul Băsescu a fost securist, probabil de-asta simpatizează cu oameni ca Vişinescu.
– Tokes şi extremiştii maghiari sunt creaţia lui Băsescu ca instrument de manipulare al UDMR-ului. Tokes a ajuns vicepreşedintele Parlamentului European propus şi votat de Monica Macovei, Cristi Preda şi alţii ca ei. Cred că ar trebui să-şi ceară scuze românilor că l-au votat, chiar dacă a fost propus de Ungaria.
– Asociaţiile de producători şi cele de retaileri au semnat contractul care prevedea scăderea preţului pâinii cu valoarea TVA pe care îl reducem. O să vedem dacă se aplică sau nu. Eu nu pot decât să le reduc TVA şi să combat evaziunea fiscală. Dar nu pot să-i forţez să reducă preţul la pâine. Nu am obligaţie în acordul cu FMI să revin la vechiul TVA, ci să fac o analiză în 9-12 luni şi să vedem dacă au avut ei dreptate când au spus că nu se reduce evaziunea, sau noi. Şi îmi doresc să fi avut noi dreptate, ca să avem argumente să reducem TVA şi la lapte, şila carne, şi la fructe, şi la legume.