Trimitere în judecată în dosarul scafandrilor morţi în epava vasului Medy

Procurorii din Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a directorului SC Hunters Company, Jorj Unciuleanu, pentru ucidere din culpă, în cazul celor doi scafandri care au dispărut, în 2010, în timp ce făceau scufundări la epava vasulului turcesc Medy, fiind ulterior găsiţi morţi, anunţă Mediafax.
Romania TV
14 aug. 2013, 12:07
Trimitere în judecată în dosarul scafandrilor morţi în epava vasului Medy

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa, Jorj Unciuleanu, în calitate de director salvări, cel care coordona activitatea scafandrilor în cadrul SC Hunters Company SRL, este acuzat că nu a luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, în 9 septembrie 2010, când scafandrii Cătălin Ispas, de 27 de ani, şi Cristian Zarafu, de 38 de ani, au coborât la epava vasului turcesc Medy, scufundat la o distanţă de aproximativ şase mile marine de digul de larg al Portului Constanţa.

„Astfel, acesta nu a asigurat planificarea şi organizarea corespunzătoare a activităţii de scufundare, a dispus ca victimele (Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu – n.r.) să intre în interiorul epavei scufundate a navei Medy şi în sala motoare, nu a asigurat scafandrul de securitate şi medic sau asistent medical, nu a asigurat şi stabilit un şef de scufundare pentru activitatea desfăşurată şi nu a verificat dacă scafandrii folosiţi în activitatea de scufundare erau atestaţi şi aveau controlul medical anual. Prin neluarea acestor măsuri a rezultat decesul victimelor, care în 9 septembrie 2010 au intrat în interiorul navei scufundate ca urmare a dispoziţiilor date de inculpat şi nu au mai putut ieşi la suprafaţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor constănţeni.

Directorul SC Hunters Company SRL, Jorj Unciuleanu, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi neluare a vreuneia dintre măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă, dosarul fiind trimis pe rolul Judecătoriei Constanţa.

Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu au dispărut în 9 septembrie 2010 în timpul ce făceau scufundări la epava navei sub pavilion turcesc Medy, din apropierea digului de nord al Portului Constanţa. Cătălin Ispas era pompier, angajat cu gradul de locotenent al ISU „Dobrogea”, iar în timpul liber colabora cu firma privată SC Hunters Company SRL. Cristian Zarafu era un scafandru cu experinţă, care lucrase şi la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), fiind chiar şeful echipei de scafandri. După semnalarea dispariţiei, ei au fost căutaţi de autorităţi, de voluntari, prieteni ai celor doi, şi chiar de către Marina Militară, trupurile acestora fiind descoperite după mai bine de trei luni. În decembrie 2010, scafandrii unei firme turceşti au reuşit să intre în sala maşini a vasului, unde l-au găsit iniţial pe Cătălin Ispas, iar după zece zile şi pe Cristian Zarafu.

Vasul Medy, sub pavilion Turcia, încărcat cu 3.247 de tone de fier vechi, a plecat din Portul Constanţa-Sud în 1 septembrie, la scurt timp după miezul nopţii, cu destinaţia Istanbul. La câteva ore de la plecare, echipajul, format din 17 navigatori, a anunţat că nava ia apă, din motive necunoscute, şi s-a înclinat cu circa 20 de grade, fiind în pericol de scufundare. În jurul orei 4.45, la faţa locului au ajuns un remorcher al Grup Servicii Petroliere (GSP), precum şi două ale ARSVOM, iar cei 17 membri ai echipajului au fost preluaţi la bordul navei GSP şi, în jurul orei 7.20, au fost debarcaţi, în siguranţă, în Portul Constanţa.

Ulterior, vasul s-a înclinat în bordul babord până la un unghi de aproximativ 40 de grade, iar după mai multe ore de încercări ale autorităţilor navale române de a-l salva, s-a scufundat.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor scăpa de ghinion în următoarele 3 zile. Noi oportunități și schimbări mari în viața acestor nativi
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie înlocuit! Decizie pentru cei născuți după 1971
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
SE SCHIMBĂ LEGEA! STOP risipă alimentară în România
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Persoanele care lucrează după ieșirea la pensie. Marea surpriză din lege
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Reginele TikTok-ului au împărțit același bărbat, căsătorit cu fosta lui Bodi! Patrulater amoros cu nume grele!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Incidente la metrou: două persoane au pulverizat substanțe din extinctoare pe Magistrala 2
MediaFlux
2000 de lei ÎN PLUS la PENSIE. Vine MAJORAREA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!