De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

O problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor, este reprezentată de vergeturi. Medicul dermatolog Sebastian Pop vine în ajutorul cititorilor RTV.NET pentru a explica cum apar vergeturile şi care sunt metodele cele mai bune care te ajută să scapi de această problemă.
Marilena Vili
15 aug. 2013, 05:52
De ce apar VERGETURILE şi cum pot fi tratate. Vezi sfaturile medicului dermatolog

Vergeturile sunt prezente aproape la orice persoană. Deşi acestea pot fi privite la femeile care au născut drept o „medalie de merit”, iar la adolescente drept un semn al maturizării, nimeni nu este încântat de aceste „liniuţe inestetice”.

Aspectul vergeturilor constă în linii fine pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor subcutanate din cauza creşterii rapide sau a distensiei marcate a ţesutului. Vergeturile nu produc suferinţă din punct de vedere medical, însă sunt foarte supărătoare din punct de vedere estetic în special pentru femei.

Vergeturile se formează prin creşterea tensiunii ce acţionează asupra ţesutului conjunctiv în anumite situaţii precum: sarcina, sporturi extreme, dezvoltarea masei musculare, creşterea volumului ţesutului adipos, cauze medicamentoase, etc. Ţesutul conjunctiv „se rupe”, iar pielea la suprafaţă se dilată permanent„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Sebastian Pop, medic dermatolog.

Vergeturile sunt de două tipuri: roşii şi albe. Din punct de vedere medical, acestea se numesc striae atrophicans, striae distensae, stria rubra (vergeturile roşii) striae alba (vergeturile albe). Cele mature, mai vechi sunt de culoare alb sidefiu, în timp ce vergeturile recente sunt roşiatice sau purpurii. Preocuparea pentru tratamentul vergeturilor este în permanenţă extrem de mare şi de actualitate.

„«Industria cosmetică» şi metodele chirurgicale sau medicale se îmbunătăţesc de la an la an, deşi încă nu s-a descoperit metoda prin care să scăpăm în totalitate de această problemă. În funcţie de culoarea sau vechimea acestora (vergeturi „roşii” sau „albe”) putem apela în afara metodelor relativ neinvazive de prevenţie precum hidratare intensă cu creme de corp ce conţin uree, acid hialuronic, vitamine, etc., la diferite metode de tratament, precum laserul chirurgical/non-chirurgical, IPL, peeling, radiofrecvenţă sau mezoterapie, în funcţie de tabelul clinic cu care ne prezentăm la medic”, precizează medicul Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte cauzele care permit ţesutului conjunctiv să sufere transformări, acestea „nu sunt complet elucidate, dar se presupune că factorii genetici joacă un rol determinant în apariţia vergeturilor, de aceea prevenţia apariţiei acestora este relativ limitată„. „Când acestea apar ca urmare a unor boli (Boala Cushing) sau din cauze medicamentoase, nu prea pot fi prevenite, dar uneori, după tratament sau la încetarea tratamentului medicamentos sunt reversibile„, explică medicul dermatolog.

Potrivit unor statistici, aproximativ 90% din femeile însărcinate, 60-70% din femeile adulte şi aproape 40% din bărbaţi dezvoltă vergeturi.

Citeşte şi Vrei să scapi de celulită? Iată o metodă revoluţionară

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)