Comportamentul este problema, nu copilul
Toţi părinţii au copii buni, însă unii dintre ei au un comportament problemă. În general, părinţii se gândesc la educaţia copiilor lor în termeni pozitivi, mai puţin când vine vorba despre comportamentul acestora. Şi, dintr-un motiv sau altul, s-a împământenit această idee că pedeapsa îi va învăţa. Părinţii nu ţipă la copii şi nu-i pedepsesc când îi învaţă să meargă pe bicicletă, ci îi sprijină, îi încurajează, îi ghidează. Dar dacă loveşte un copil, de exemplu, în parc, următoare reacţie ar putea fi: se duc la copil şi îi spun pe un ton ridicat „Nu mai face asta! Ce e cu tine? De ce ai dat?”.
Mai sunt şi unii părinţi care nu se opresc aici şi îl ciufulesc sau îi dau vreo două la fund. Dar nu copilul este problema, ci comportamentul său. Nu trebuie îndreptată vreo furie asupra copilului. El trebuie ghidat cum să se poarte data viitoare.
Fii ferm, nu rău
Când copilul a făcut ceva greşit, foloseşte un ton ferm, dar cald. Eşti părintele copilului tău, iar el trebuie să te asculte. Cu cât vorbeşti mai calm şi mai „dulce”, cu atât mai mult impact vor avea vorbele tale. Cu cât ţipi mai puţin, cu atât copilul va înţelege mai bine şi mai repede instrucţiunile, iar tu vei avea mai puţin probleme cu gâtul, încercând să-l convingi să te asculte.
Stabileşte reguli şi respectă-le
Dacă nu respecţi regulile, copiii se vor învăţa, te vor testa, iar tu vei deveni din ce în ce mai nervos. „Închide televizorul!”. Peste 5 minute, televizorul încă funcţionează, iar copilul să uită la el. „Hei, am vorbit serios, închide televizorul sau… (urmează ameninţarea)”. 5 minute mai târziu e aceeaşi situaţie: televizor pornit, copilul se uită la el. „Hei (numele copilului) eu chiar am vorbit serios! (urmează ameninţarea)”. Părintele se simte apoi din ce în ce mai frustrat şi răbufneşte. Vă sună puţin cunoscut scenariul, nu? Aceasta este una dintre cele mai simple modalităţi de a evita ţipatul: Reguli clare şi respectate. Nu a închis televizorul? Te duci şi îl închizi fără alte comentarii care să te enerveze.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro