După cum menționează publicația, atitudinea autocrată este un simptom al războiului politic care încă se duce în România, fiind simbolul care descrie cel mai bine soluția găsită pentru a depăși turbulențele politice cauzate de atacurile venite din direcția Palatului Cotroceni.
Capacitatea de a lua decizii ferme este considerată un avantaj în lupta lui Victor Ponta cu Traian Băsescu, fiind astfel pusă în practică direcția dorită de electoratul care a votat într-o proporție covârșitoare Uniunea Social Liberală la alegerile din 2012. După protestele de stradă care au condus la demisia guvernului condus de Emil Boc în iarna anului 2012, toate deciziile politice ale actualei coaliții de guvernare au fost dictate de sprijinul popular pe care USL l-a primit.
Jurnaliștii The Guardian înțeleg situația din România și subliniază faptul că Victor Ponta are o mare susținere din partea cetățenilor, după cum arată toate sondajele, aceștia cerându-i să ia măsuri pentru a combate controlul abuziv pe care Traian Băsescu încă îl mai are în țară, mai ales asupra unor instituții în care a avut oportunitatea, de-a lungul celor aproape nouă ani de mandat, să-și numească favoriții în poziții cheie.
The Guardian, care în trecut l-a denumit pe Traian Băsescu „Prințul Portocaliu”, a criticat de numeroase ori atitudinea antidemocratică și autoritară pe care acesta a manifestat-o de-a lungul vremii. Într-un articol din anul 2010, ziarul britanic a subliniat remarcile jignitoare pe care președintele le-a făcut adesea la adresa minorității rome, fiind o lovitură dură pentru imaginea României în occident într-un context în care Traian Băsescu a ales să întărească o prejudecată ce afectează viețile a milioane de români plecați în străinătate.