Mărturia ZGUDUITOARE a unui TORŢIONAR: Eram ca nişte câini dresaţi, victimele erau un DROG – VIDEO

Ioan Chertiţie este unul dintre torţionarii care la începutul epocii comuniste le-a făcut viaţa un iad deţinuţilor din închisorile regimului. Ajuns la o vârstă venerabilă, şi aducând mai mult cu un bunic cumsecade, Ioan Chertiţie a povestit, în exclusivitate pentru România TV, despre vremurile în care "domnea" peste închisorile comuniste şi în care "mirosul" de teroare era "drogul" său zilnic. Prin mâinile sale a trecut inclusiv Iuliu Maniu, în închisoarea de la Sighet.
Filip Stan
15 aug. 2013, 19:33
Mărturia ZGUDUITOARE a unui TORŢIONAR: Eram ca nişte câini dresaţi, victimele erau un DROG - VIDEO

Torţionarul Ioan Chertiţie s-a încumetat să recunoască, după atâţia ani de întuneric şi zornăit nedrept de cătuşe, ororile din închisorile comuniste în care a activat în tinereţe. El a povestit, pentru România TV, cum a murit Iuliu Maniu, cum şi-a trăit ultima perioadă din viaţă şi cum erau trataţi, în general, deţinuţii din închisorile regimului.

În dimineaţa zilei în care a murit a fost luat şi băgat în căruţa care îi transporta la cimitirul săracilor şi realmente a fost aruncat într-o groapă plină cu apă, ca un sac de cartofi„, a declarat, pentru România TV, torţionarul Chertiţie.

Aşa a murit Iuliu Maniu după ce fiecare bucată din oasele sale fusese schinjuită cu o precizie morbidă în închisoarea de la Sighet.

Când murea câte un preot, pe sicriul din camera în care erau puşi jucau cărţi şi se distrau„, spune acesta.

Povestea morţii lui Iuliu Maniu a fost şoptită între pereţii reci, ca o legendă dusă de la unul la altul. Torţionarul care l-a dus pe Maniu la groapă a mărturisit păcatul doar în faţa celorlalţi torţionari, ca şi cum Dumnezeu ar fi fost, în mintea lui, deghizat într-un pândar plătit să omoare.

Mă vedeam pe secţia de deţinere cum îl privesc dispreţuitor, cu un surâs ticălos în colţul buzelor. Apoi încep să îi aplic nenumărate lovituri de baston peste faţă, spate, mâini şi picioare. Cu sete şi cu ură. Cu nemărginită ură„, îşi aminteşte torţionarul.

Fost lucrător al sistemului penitenciar din perioada comunistă, fost şef de secţie la Penitenciarul Baia Mare, Ioan Chertiţie vrea astăzi să-şi schimbe destinul şi numele. E drept că dacă îl întâlneşti pe stradă pare un bunic simpatic, dar ceea ce zace adânc îngropat sub imaginea de azi a povestit chiar el: „Noi, supraveghetorii, eram ca nişte câini dresaţi. Am fost învăţaţi să urâm din toată fiinţa noastră deţinutul, hoţul şi, nu de puţine ori, cu acest baston de cauciuc, „negrocalminul”, cum îl numeam noi, supraveghetorii, am bătut de nenumărate ori deţinuţii de pe această secţie. Eram la un moment dat ca un morfinoman care îşi caută drogul. Aşa îmi căutam eu victimele„, spune Chertiţie.

Lumea torţionarilor este şi ea o lume aparte. Aparent liberi, ei sunt tot închişi, fie şi în lumea cu miros de Iad pe care şi-au pus amprenta indescifrabil. Ei au fost acolo Dumnezeii.

Ne-am crezut Dumnezei. Noi am fost Dumnezeii. Mă simţeam stăpân peste timp. Pe această secţie păşeam ţanţoş, cu o oarecare satisfacţie pentru că ştiam că deţinuţii se tem de mine. Şi asta era o satisfacţie extraordinară. Mă bucuram că mă urăsc, asta o simţeam din privirile lor când mergeau la muncă. Eram o adevărată teroare„, adaugă bărbatul.

Dacă ar fi să dau timpul înapoi, o spun cu toată sinceritatea că tot meseria asta mi-aş alege-o. Aş face-o aşa cum am înţeles-o mai târziu„, a spus, pentru România TV, torţionarul.

Şi oricât ar suna de perfid, torţionarului Chertiţie nu îi mai rămâne acum decât încercarea continuă de a părea un gardian comunist privit cu ochii unui creştin amputat de păcatele mărturisite târziu.

Citeşte şi MĂRTURII DIN LAGĂR: Ce îi spune un fost deţinut politic torţionarului său VIDEO

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută mulți tineri și pensionari. E la nici două ore de București și se ajunge imediat în orice loc. Nu există trafic aglomerat, traiul e liniștit și casele ieftine
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'