Fostul şef al DGFP Bihor, Ioan Lascău, a fost extrădat de SUA

Autoritatea americană pentru imigraţie şi vămi a anunţat joi că l-a extrădat pe Ioan Lascău, fostul şef al Direcţiei de Finanţe Bihor, condamnat pentru corupţie şi alte infracţiuni în România, care a locuit în Phoenix, Arizona, de când a fugit din ţară, în luna martie.
Romania TV
16 aug. 2013, 06:28
Fostul şef al DGFP Bihor, Ioan Lascău, a fost extrădat de SUA

Ioan Lascău, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat în România pentru spălare de bani şi luare de mită în timp ce era director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor. El a fugit din România după condamnarea sa, în martie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la scurt timp după aceasta, Interpol a alertat autorităţile în legătură cu trecutul său infracţional, informează Mediafax.

Ofiţerii care se ocupă de imigraţie şi vămi l-au arestat la locuinţa sa la 20 mai, iar un judecător pentru imigraţie a ordonat extrădarea lui la 13 iunie.

Autorităţile române au emis mandat de arestare internaţional la începutul lunii. El a fost predat autorităţilor române marţi, pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.

„Acest fost oficial corupt a crezut că poate scăpa de justiţia din România ascunzându-se în Statele Unite”, a declarat Jon Gurule, director al departamentului pentru expulzări din Phoenix, potrivit comunicatului publicat pe site-ul ICE. „Aşa cum arată clar acest caz, ICE colaborează îndeaproape cu agenţiile care se ocupă de aplicarea legii aici şi în străinătate pentru a se asigura că infractorii condamnaţi se întorc în ţările lor în scopul de a fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor”.

Ioan Lascău a fost condamnat, la 8 martie, de către un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care, în 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată, alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Cu opinie majoritară, judecătorii ICCJ l-au condamnat la trei ani de detenţie pentru spălare de bani şi trei ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Lascău urma să excute pedeapsa de trei ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite. Hotărârea instanţei supreme este definitivă.

Lascău – care între timp devenise preşedintele PPDD Bihor, iar din vara lui 2012 era consilier judeţean – a primit o pedeapsă complementară prin care doi ani după executare pedepsei i se interzicere dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

În 22 decembrie 2006, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Lascăru, fost consilier preaderare în Ministerul Finanţelor şi fost director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.

În cursul lunii decembrie 2003, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, inculpatul Lascău Ioan a pretins suma de 18,5 miliarde ROL, de la directorul unei societăţi comerciale din Oradea, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde ROL, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române S.A.

În 2005, procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina fostului şef de la Finanţe, printre altele, că i-ar fi pretins lui Podilă Jan, administrator al Hotelului President, în anul 2003, să-i achite contravaloarea unor materiale de construcţie de 30.000 de lei, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 10.000 de lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că, în anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DFP Bihor), de la AVAS, la preţul de 250.000 de lei, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu un milion de lei.

Procurorii i-au imputat lui Lascău că, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de 100.000 lei de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru un român care a mers în Turcia. Ce a ieșit dintr-o bucată de pâine în timp ce mânca la restaurantul hotelului: ”Bătaie de joc pe banii tăi”
Capital.ro
Statul va VEDEA TOT. Ordin fără precedent, aprobat pe 8 august: Un moment întunecat
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
Atenție! Se schimbă radical vremea în următoarele 4 săptămâni!
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Vama Niki din Macedonia, alternativă la Evzoni. Ce spun turiștii care au trecut pe acolo
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Pescobar va înnebuni! A fugit la Mykonos cu fostul iubit Mama copilului său l-a luat pe cameră pe 😮 😮 😮
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Ordin la Ministerul Muncii: Nu pedepsim femeile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Guvernul Federației Ruse alocă 220 de milioane de ruble pentru locuitorii regiunii Kursk afectați de incursiunea ucraineană
MediaFlux
RĂSTURNARE în ALEGERILE din SUA! ESTE OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!