Traian Băsescu şi-a reînnoit brevetul de comandant de navă VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a luat examenul pentru reînnoirea brevetului de comandant de navă. La simulator, Băsescu a trebuit să scoată o navă de 260 de metri din portul Rotterdam, fără remorchere.
Filip Stan
16 aug. 2013, 10:13
Traian Băsescu şi-a reînnoit brevetul de comandant de navă VIDEO

Şeful statului a ieşit din simulatorul de la Constanţa, după aproape trei ore de examen. Întrebat dacă a luat examenul, Băsescu a răspuns: „Bineînţeles, da. A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos”.

La simulator, preşedintele a fost pus la cârma unei nave de 260 de metri. „Partea de test a fost scoaterea navei din portul Rotterdam şi ancorarea ei în zona de ancoraj, după ce am aflat că armatorul nu prea are bani şi nu îşi permite să plătească remorchere. N-am lovit-o. Armatorul e mulţumit, iar eu am rămas cu brevet”, a spus Băsescu râzând.

El a precizat că brevetul său este valabil pentru navele mai mari de 3.000 de tone deadweight, însă va trebui să dea şi testul IMO, care este structurat pe tipurile de navă, pentru a putea pilota un vas. „O să-l dau când o să ma nevoie”, a spus preşedintele.

Prestaţia acestuia a fost lăudată de către unul din instructori. „Cursantul Traian Băsescu este un cursant de elită. Şi-a însuşit foarte bine deprinderile necesare”, a spus acesta.

Preşedintele României a ţinut să le mulţumească angajaţilor CERONAV că au venit la serviciu în ziua liberă, dar a precizat că data examinării fusese stabilită înainte ca Guvernul să le dea vineri zi liberă bugetarilor. Băsescu le-a arătat jurnaliştilor şi stema de pe şapca de comandant. „Nu vezi cum i s-a dus luciul? Asta-i şapcă de când eram comandant pe Biruinţa”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a venit la examen îmbrăcat în uniforma de comandant şi a declarat că o navă este mai simplu de condus decât o ţară.

„Nu există examen la care să nu ai emoţii chiar şi după atâţia ani. Am o mică problemă şi ei ştiu: anul trecut a fost prima dată de când m-am dat jos de pe navă şi mi-a expirat brevetul de comandant de navă pentru că am fost ocupat cu suspendarea”, a declarat Băsescu înainte de intrarea în examen.

Întrebat dacă este mai greu de condus o navă decât o ţară, Băsescu a dat un răspuns negativ. „Ţara este mai greu de condus. La bordul navei nu prea ai opoziţie”, a spus preşedintele.

Joi, Băsescu a mărturisit că a învăţat până dimineaţa pentru examenul pe care îl susţine astăzi. „Ar fi ruşinos să nu iau examenul. Face parte din sentimentul meu de siguranţă, ştiu că am o meserie foarte bună şi dacă vreţi este o invitaţie şi pentru alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie buni în meseria lor”, spunea şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a început cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea făcându-se la vila de protocol de la Neptun, informează Mediafax.

Potrivit directorului general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului, pe care le face la vila de protocol de la Neptun.

„Este într-un program de pregătire personală, începând de luni, instructorul desemnat să conducă programul deplasându-se la locaţia solicitată de cursant (vila de protocol de la Neptun – n.r.). Există o asemenea procedură”, a declarat Ovidiu Cupşa.

El a mai spus că după ce termină programul de pregătire personală, Traian Băsescu urmează să îşi dea competenţele pe simulator, la centru.

Ovidiu Cupşa a precizat că preşedintele a solicitat program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.

Directorul CERONAV a mai spus că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

Preşedintele Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în august 2012.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, preciza, joi, pentru corespondentul Mediafax că testul pe care preşedintele îl susţine vineri constă într-o simulare pe calculator: „Programul simulează diferite condiţii de navigaţie, spre exemplu intrarea într-un port sau trecerea printr-o strâmtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza întreaga simulare, iar rezultatul se va regăsi în notarea finală”.

Potrivit lui Cupşa, cursul pe care îl urmează Traian Băsescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă are o durată totală de 40 de ore, iar din acesta face parte şi instruirea şi testarea pe un simulator de navigaţie pe care preşedintele va conduce o navă, în calitate de comandant, în condiţii determinate de programul de calculator.

Directorul CERONAV preciza că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.

Începutul activităţii profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofiţer maritim gradele III, II şi I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa, iar între 1987 şi 1989 a fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută mulți tineri și pensionari. E la nici două ore de București și se ajunge imediat în orice loc. Nu există trafic aglomerat, traiul e liniștit și casele ieftine
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'