Şeful statului a ieşit din simulatorul de la Constanţa, după aproape trei ore de examen. Întrebat dacă a luat examenul, Băsescu a răspuns: „Bineînţeles, da. A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos”.
La simulator, preşedintele a fost pus la cârma unei nave de 260 de metri. „Partea de test a fost scoaterea navei din portul Rotterdam şi ancorarea ei în zona de ancoraj, după ce am aflat că armatorul nu prea are bani şi nu îşi permite să plătească remorchere. N-am lovit-o. Armatorul e mulţumit, iar eu am rămas cu brevet”, a spus Băsescu râzând.
El a precizat că brevetul său este valabil pentru navele mai mari de 3.000 de tone deadweight, însă va trebui să dea şi testul IMO, care este structurat pe tipurile de navă, pentru a putea pilota un vas. „O să-l dau când o să ma nevoie”, a spus preşedintele.
Prestaţia acestuia a fost lăudată de către unul din instructori. „Cursantul Traian Băsescu este un cursant de elită. Şi-a însuşit foarte bine deprinderile necesare”, a spus acesta.
Preşedintele României a ţinut să le mulţumească angajaţilor CERONAV că au venit la serviciu în ziua liberă, dar a precizat că data examinării fusese stabilită înainte ca Guvernul să le dea vineri zi liberă bugetarilor. Băsescu le-a arătat jurnaliştilor şi stema de pe şapca de comandant. „Nu vezi cum i s-a dus luciul? Asta-i şapcă de când eram comandant pe Biruinţa”, a mai spus Traian Băsescu.
„Nu există examen la care să nu ai emoţii chiar şi după atâţia ani. Am o mică problemă şi ei ştiu: anul trecut a fost prima dată de când m-am dat jos de pe navă şi mi-a expirat brevetul de comandant de navă pentru că am fost ocupat cu suspendarea”, a declarat Băsescu înainte de intrarea în examen.
Întrebat dacă este mai greu de condus o navă decât o ţară, Băsescu a dat un răspuns negativ. „Ţara este mai greu de condus. La bordul navei nu prea ai opoziţie”, a spus preşedintele.
Joi, Băsescu a mărturisit că a învăţat până dimineaţa pentru examenul pe care îl susţine astăzi. „Ar fi ruşinos să nu iau examenul. Face parte din sentimentul meu de siguranţă, ştiu că am o meserie foarte bună şi dacă vreţi este o invitaţie şi pentru alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie buni în meseria lor”, spunea şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a început cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea făcându-se la vila de protocol de la Neptun, informează Mediafax.
Potrivit directorului general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului, pe care le face la vila de protocol de la Neptun.
„Este într-un program de pregătire personală, începând de luni, instructorul desemnat să conducă programul deplasându-se la locaţia solicitată de cursant (vila de protocol de la Neptun – n.r.). Există o asemenea procedură”, a declarat Ovidiu Cupşa.
El a mai spus că după ce termină programul de pregătire personală, Traian Băsescu urmează să îşi dea competenţele pe simulator, la centru.
Ovidiu Cupşa a precizat că preşedintele a solicitat program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.
Directorul CERONAV a mai spus că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.
Preşedintele Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în august 2012.
Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, preciza, joi, pentru corespondentul Mediafax că testul pe care preşedintele îl susţine vineri constă într-o simulare pe calculator: „Programul simulează diferite condiţii de navigaţie, spre exemplu intrarea într-un port sau trecerea printr-o strâmtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza întreaga simulare, iar rezultatul se va regăsi în notarea finală”.
Potrivit lui Cupşa, cursul pe care îl urmează Traian Băsescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă are o durată totală de 40 de ore, iar din acesta face parte şi instruirea şi testarea pe un simulator de navigaţie pe care preşedintele va conduce o navă, în calitate de comandant, în condiţii determinate de programul de calculator.
Directorul CERONAV preciza că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.
În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.
Începutul activităţii profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofiţer maritim gradele III, II şi I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa, iar între 1987 şi 1989 a fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers.