Canada, Europa şi Japonia verificarea emiţătoarelor de avarie la avioanele Boeing şi Airbus

Autorităţile canadiene de reglementare în transporturi au ordonat verificarea unor emiţătoare de avarie la majoritatea aeronavelor Boeing şi Airbus, decizie urmată de Europa şi Japonia, după ce un astfel de dispozitiv fabricat în Canada a luat foc în iulie la bordul unui Dreamliner 787, la Londra. Dispozitivele sunt fabricate în Canada de Honeywell International.
Alina Costache
16 aug. 2013, 15:07
Canada, Europa şi Japonia verificarea emiţătoarelor de avarie la avioanele Boeing şi Airbus

Operatorii aerieni trebuie să efectueze verificările în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a directivei, pe 26 august, a anunţat Transport Canada, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Boeing a semnat azi cea mai mare comandă din istoria sa

Alte ţări urmează în mod automat astfel de recomandări, aşa cum au procedat vineri autorităţile europene şi japoneze. Ordinul are la bază posibilitatea ca un cablu defect de la un emiţător de localizare de urgenţă să fi provocat un incendiu pe 12 iulie la bordul unui Boeing 787 parcat la Londra.

Directiva canadiană se referă la 11 modele de avioane Boeing, între care 787, 777 şi 737, şi şapte modele Airbus, precum A320, A330 şi A380. Verificările vor fi făcute şi în cazul avioanelor business Falcon 7X al Dassault Aviation şi L-382, versiunea civilă a avionului de transport Hercules al Lockheed Martin.

Ordinul se aplică la nivel mondial, astfel că sunt afectate peste 3.000 de avioane Boeing şi Airbus, a declarat Philip Tang, director la Transport Canada. În luna ianuarie, toate avioanele 787 au fost consemnate la sol, pentru o perioadă de trei luni, după ce Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA a blocat cursele acestora din cauza producerii a două incidente, de supraîncălzire a bateriilor iun-litiu.

Boeing a recomandat deja de luna trecută verificarea emiţătoarelor avioanelor, iar operatorii care au făcut deja acest lucru nu trebuie să repete controalele. ANA Holdings şi United Airlines au descoperit cabluri deteriorate la emiţătoarele de avarie de la unele avioane Dreamliner, în urma recomandării pentru controale făcută de Boeing, care susţine ca aceste inspecţii să devină obligatorii.

Citeşte şi Două avioane de pasageri au fost pe punctul de a intra în coliziune deasupra oraşului New York

Ministerul japonez al Trasporturilor a dispus la rândul său verificarea dispozitelor fabricate de Honeywell. Ordinul se referă la 82 de avioane Boeing şi Airbus, inclusiv aeronavele 787 operate de Japan Air şi Ana. Agenţia Europeană pentru Siguranţă în Aviaţie a adoptat ordinul Transport Canada, extinzând mandatul de inspecţie la toţi operatorii europeni. Honeywell susţine acţiunea autorităţilor canadiene şi continuă să coopereze cu agenţiile care investighează incendiul din iulie de la avionul unei companii din Etiopia. Incendiul de la bordul aeronavei 787 provocat de emiţătorul de urgenţă, alimentat cu baterii litiu, a reaprins temerile referitoare la sistemul electric al aparatelor Dreamliner.

Autorităţile canadiene au inspectat o fabrică a Honeywell din Mississauga, Ontario, şi o alta a subcontractorului Instrumar din St John’s, Newfoundland. Transport Canada a cerut operatorilor aerieni să nu urmeze instrucţiunile originale de întreţinere ale Honeywell, dar nu a menţionat motivul. În 14 august, ANA Holdings a descoperit alte defecţiuni, la cablurile sistemului de stingere a incendiilor, la bordul a trei 787. Defecţiunile, care au fost remediate prin înlocuirea unor piese, ar fi dus la declanşarea unui alt extinctor decât cel necesar, în cazul unui incendiu la unul dintre motoare.

Citeşte şi Boeing 787, aterizare de urgenţă în Japonia. ANA şi JAL opresc la sol toate avioanele de acest tip

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!