Deşi s-a ştiut întodeauna despre implicarea SUA în răsturnarea premierului Mossadegh, este prima oară când CIA ‘admite oficial că a ajutat la plănuirea şi executarea loviturii’, notează într-un comunicat Arhivele naţionale de securitate, un centru de cercetare non-profit din subordinea Universităţii George Washington.
Agenţi ai CIA au asigurat în trecut că majoritatea documentelor legate de lovitura din stat din 1953, în plin Război rece şi după naţionalizarea industriei petroliere iraniene, au dispărut sau au fost distruse în 1960.
Însă cercetători ai Arhivei au reuşit să aibă acces la documente declasificate recent de CIA şi care includ mai multe texte de propagandă pregătite de agenţia de spionaj în încercarea de a-i crea o imagine nefavorabilă lui Mossadegh, subliniază comunicatul.
Potrivit Arhivei, unul din documente, intitulat ‘Serviciul de spioni al lui Mossadegh’, îl acuza pe premierul iranian că ‘pretinde să fie salvatorul Iranului’, deşi a pus în aplicare un amplu dispozitiv de spionaj practic împotriva tuturor sectoarelor societăţii, inclusiv armata, ziare şi lideri politici sau religioşi.
Arhiva elogiază decizia CIA de a declasifica documentele, dar subliniază că aceste materiale ar fi putut fi declasificate în toată siguranţa ‘în urmă cu mulţi ani, fără să existe riscul prejudicierii securităţii naţionale’.
Publicarea documentelor intervine în ajunul marcării a 60 de ani de la răsturnarea lui Mossadegh, iar referirea explicită la rolul jucat de CIA figurează în documentul intitulat ‘Bătălia pentru Iran’ care datează de la jumătatea deceniului 1970.
În 1981, CIA divulgase deja o versiune a evenimentelor, ca răspuns la solicitarea Uniunii Libertăţilor Civile din SUA, dar în document s-a omis orice referire la operaţiunea ‘TPAJAX’, cum era cunoscută operaţiunea secretă condusă de SUA, notează Arhiva.
Între cele circa 21 de documente nou postate pe site-ul Arhivei – http://www2.gwu.edu/A—nsarchiv/ – figurează hărţi ale deplasărilor bandelor de ‘instigatori’, care se aflau în slujba organizatorilor loviturii pentru a pune la cale manifestaţii în diferite sectoare ale Teheranului, precum şi documente care îi aparţin lui Kermit Roosevelt, agentul din Iran cu cel mai înalt rang al CIA, din vremea când a avut loc lovitura de stat.
Potrivit cercetătorilor, deşi documentele aruncă o lumină asupra operaţiunilor secrete ale CIA de dinainte şi după operaţiunea sub acoperire, unele detalii privind cine a plănuit, cine a executat lovitura din 1953 şi cine a sprijinit lovitura din interiorul ţării continuă să provoace dispute.