Revista Nature: Ştiinţa românească este în derivă, întrucât lipseşte finanţarea

Ştiinţa românească este în derivă, în lipsa unui compromis cu guvernul privind finanţarea cercetării, iar oamenii de ştiinţă s-au resemnat să aştepte vremuri mai prielnice, notează miercuri publicaţia Nature.
Cristina Dinu
21 aug. 2013, 14:28
Revista Nature: Ştiinţa românească este în derivă, întrucât lipseşte finanţarea

Mulţi dintre cei mai buni cercetători români au plecat în timpul haosului politic care a urmat după căderea comunismului, în 1989.

În 2011 însă, guvernul a adoptat o lege menită să ridice standardele în educaţie şi ştiinţă. Ministrul educaţiei şi cercetării din acea vreme, Daniel Funeriu, a dotat această lege cu prevederi care să poată transcende reţelele locale de influenţă şi să asigure că banii şi poziţiile academice sunt atribuite celor mai buni. Totodată, bugetul cercetării a fost aproape dublat. Cabinetul din care făcea parte Funeriu a căzut însă anul trecut, iar reformele au fost în parte anulate, fapt pentru care mulţi oameni de ştiinţă dau vina pe succesorul lui Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, continuă sursa citată.

Instalată în funcţie în iulie anul trecut, Andronescu este o figură puternică în politica universitară a României. Ea a fost ministru al educaţiei şi cercetării în două guverne precedente şi rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, înainte de a demisiona în baza regulilor lui Funeriu privind conflictul de interese. Legea le-a interzis rectorilor să facă politică, în încercarea de a-i împiedica pe profesori să facă uz de poziţiile politice pentru a-i ajuta pe apropiaţi.

Andronescu şi-a pierdut funcţia ministerială la alegerile din decembrie 2012, dar în ultimele zile în care a ocupat acest post a revizuit legislaţia adoptată în timpul lui Funeriu folosind trei instrumente legale – între care o ordonanţă de urgenţă a cărei motivaţie a fost, după cum a susţinut ea, necesitatea ca standardele să devină accesibile pentru mai mulţi, decret discutat în prezent în parlament. Acţiunile ei au anulat măsurile de prevenire a conflictelor de interese şi ‘cumetriilor’. Ecaterina Andronescu nu a răspuns la preocupările formulate de Nature în acest sens până la publicarea articolului.

Potrivit ultimelor prevederi, rectorii universităţilor pot fi din nou membri ai parlamentului, iar profesorii universitari care au trecut de vârsta de pensionare de 65 de ani – inclusiv Ecaterina Andronescu – pot deţine poziţii de leadership în universităţi, înainte interzise pentru a împiedica perpetuarea la putere un timp foarte îndelungat. Mai mult, a fost ridicată restricţia impusă de Funeriu ca profesorii să poată superviza cel mult opt doctoranzi simultan, iar aplicaţiile pentru burse nu mai trebuie examinate de cercetători din afara României. În plus, Andronescu a anulat cerinţa ca profesorii să treacă printr-un examen special şi a revizuit criteriile minime stabilite de Funeriu pentru obţinerea unei poziţii academice, iar criticii susţin că noile criterii sunt prea blânde.

Ecaterina Andronescu, în prezent şefa Comisiei pentru educaţie a Senatului român şi a senatului Universităţii Politehnice, a declarat pentru Nature că responsabilitatea pentru elaborarea criteriilor minime pentru numirile în lumea universitară îi revine Consiliului naţional de atestare a titlurilor universitare, iar ulterior titlurile devin oficiale prin ordin ministerial.

Anul trecut, ea a fost implicată într-o altă controversă, din cauza unor acuzaţii de plagiat şi încălcarea legii drepturilor de autor în unele articole de cercetare. Ecaterina Andronescu este coautoare a trei din patru documente despre care experţi internaţional susţin că au fost plagiate şi încalcă drepturi de autor. Afirmaţiile în acest sens – ultimele dintr-o serie de scandaluri de plagiat care au zdruncinat România – au fost făcute publice în decembrie anul trecut pe site-ul Integru.org creat de oameni de ştiinţă cu scopul de a elimina plagiatul din lumea academică a României. Editorii jurnalelor în care au apărut respectivele articole au fost informaţi câteva zile mai târziu.

David Tomanek, de la Universitatea de stat din Michigan, din East Lansing, cititor al Integru, a remarcat pentru Nature că articolele, publicate în anii 2006-2007, încă nu au fost retrase şi jurnalele nu au răspuns la solicitările de informaţii venite din partea cercetătorilor implicaţi.

Doar unul dintre editori, de la publicaţia de specialitate Thin Solid Films, ţinând de compania globală de editură specializată în ştiinţă Elsevier, a răspuns la întrebările puse de Nature. Într-un e-mail trimis la 28 mai, Joe Greene, fizician la Universitatea Illinois, a notat că Elsevier a aplicat propriile sale proceduri de investigare, ancheta urmând să fie finalizată ‘în câteva săptămâni sau luni’.

Andronescu nu a răspuns solicitărilor scrise şi telefonice ale Nature de a comenta pe acest subiect, dar a negat că ar fi plagiat, într-un interviu publicat în mai într-un ziar românesc. Succesorul său la minister, Mihnea Costoiu, a precizat pentru Nature că toate procedurile pentru numirile în posturi universitare au fost urmate corect în cursul angajărilor din acest an şi a menţionat că afirmaţiile în sensul că standardele cerute pentru a deveni profesor ar fi fost coborâte sunt ‘ori o interpretare greşită, ori o presupunere care denotă lipsă de informare din partea iniţiatorilor acestei teorii’.

În aprilie, Costoiu a procedat la reduceri importante ale bugetului cercetării, înjumătăţind valoarea granturilor acordate în 2011 şi sistând următoarea serie de granturi trecute deja de faza de evaluare. Tot el a lansat o nouă competiţie pentru fonduri vizând colaborarea între cercetare şi industrie pe baza unor reguli mai puţin stricte. Ministrul a dat asigurări că intenţionează ca beneficiarii granturilor în curs de derulare să-şi primească integral finanţarea, în anii care vin.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Cum arată vila de cinci stele din care Călin Georgescu a urmărit rezultatul alegerilor. Motivul pentru care proprietatea nu apare în declarația de avere
Capital.ro
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu această decizie
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Protest în Piața Universității împotriva candidatului Călin Georgescu
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar