Iata riscurile care vin la pachet cu un numar prea mic de ore dormite pe noapte
Infectii virale
Un studiu publicat in „Archives of Internal Medicine” din SUA a descris legatura dintre numarul de ore de somn si riscul de infectare virala. Timp de doua saptamani, o echipa de cercetatori a monitorizat in timpul noptii 153 de barbati si de femei, pentru a consemna numarul de ore dormite.
Ulterior, pusi sub carantina, participantii la cercetare au fost expusi virusului care cauzeaza gripa. La finalul experimentului, oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care dormeau mai putin de sapte ore pe noapte aveausanse de trei ori mai mari sa se imbolnaveasca, fata de cei care dormeau cel putin opt ore.
Kilograme in plus
Revista de specialitate „Obesity” a publicat un articol pentru care au fost analizate 36 de studii internationale despre legatura dintre somn si greutatea corporala. Mai ales in cazul copiilor, numarul prea mic de ore de somn dezechilibreaza hormonii care controleaza pofta de mancare si foamea.
Pe termen lung, oboseala adunata in timp si nevoia de a manca generata de instabilitatea hormonala duce la cresteri in greutate, de la supraponderabilitate pana la obezitate.
Diabet
Un raport publicat in jurnalul de specialitate „Diabetes Care” a dezvaluit o crestere semnificativa a riscului de diabet zaharat de tip II la persoanele care sufera de insomnie. Daca aceasta tulburare a somnului se intinde pe o perioada mai mare de un an, iar numarul de ore dormite pe noapte este mai mic de cinci,sansele de a dezvolta diabet de tip II sunt de trei ori mai mari.
Acelasi risc nu este prezent si la persoanele care dorm, in medie, sase ore pe noapte. Lipsa somnul provoaca dezechilibre hormonale ce duc atat la probleme de greutate, cat si la diabet.
Continuarea pe Lyla.ro