„Dacă Statele Unite vor depăşi linia roşie, vor exista consecinţe dure pentru Casa Albă„, a declarat generalul Masoud Jazayeri, vicepreşedintele Statului Major al armatei iraniene.
„Actualul război terorist din Siria a fost plănuit de Statele Unite şi de ţările reacţionare din regiune pentru distrugerea frontului de rezistenţă împotriva Israelului. Cei care alimentează conflictul nu vor scăpa de răzbunarea popoarelor„, a atras atenţia Jazayeri.
Iranul acuză constant Statele Unite, alte ţări occidentale şi arabe că susţin insurgenţii sirieni care luptă împotriva regimului de la Damasc.
Citeşte şi Regimul din Iran avertizează Statele Unite să nu intervină militar în Siria
Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.
Citeşte şi Pentagonul a început pregătirile pentru o eventuală intervenţie militară în Siria
Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. „Opoziţia siriană refuză să ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce în ce mai multe dovezi că este vorba de un act criminal plănuit cu mult înainte, un act provocator. Pe Internet, relatările despre incident circulau cu câteva ore înainte de aşa-numitul atac. Este o acţiune premeditată”, a reacţionat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. „În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile„, insistă Ministerul rus de Externe.
Citeşte şi Rusia: Presupusul atac cu arme chimice din Siria este o provocare plănuită
Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice” după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific” utilizarea armelor chimice.
Regimul Bashar al-Assad a comunicat că nu a utilizat niciodată arme chimice de la începerea conflictului. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict armat între forţele insurgente ale opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puţin 100.000 de morţi.