Antal Arpad: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara, ci guvernanţii

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine că nu Laszlo Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara sau de imaginea României în Europa, ci aceia care au exercitat puterea în ultimii 23 de ani şi care acum vor să îi retragă Ordinul Naţional "Steaua României".
Filip Stan
26 aug. 2013, 15:49
Antal Arpad: Nu Tokes este responsabil că trei milioane de români au părăsit ţara, ci guvernanţii

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, în România atmosfera antimaghiară şi cea împotriva Ţinutului Secuiesc se datorează în primul rând „manipulării şi dezinformării”, iar acest lucru nu poate fi schimbat de la o zi la alta.

„Aceste ziduri artificiale nu le putem dărâma de la o zi la alta, dar trebuie să recunosc că nici noi nu am făcut în ultimii 20 de ani destule în acest scop. Din acest motiv trebuie să schimbăm strategia noastră, astfel încât românii să primească o imagine mai pozitivă despre Ţinutul Secuiesc. Problema este că presa română nu vorbeşte deloc despre aspectele pozitive ale zonei, ci la Bucureşti ştirea este doar ce declară Tokes Laszlo”, a spus Antal.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe a menţionat, în acest context, că nu din cauza lui Laszlo Tokes le este ruşine cetăţenilor români în străinătate când trebuie să arate paşaportul românesc.

„Despre Tokes toate lumea îşi aduce aminte ca omul care s-a împotrivit lui Ceauşescu şi regimului comunist, indiferent că unora sau altora le place sau nu ceea ce declară el. Însă, dacă există libertate de exprimare în România, trebuie să acceptăm că oricine poate declara ce doreşte, fie că ne place sau nu ceea ce spune. Nu din cauza lui Tokes ne este ruşine în străinătate când trebuie să arătăm paşaportul românesc, ci de ceea ce a făcut în ultimii 23 de ani clasa politică, sau unii români care trăiesc în ţările respective şi comit infracţiuni. Consider că, chiar dacă suntem de la UDMR, noi trebuie să-l apărăm pe Tokes”, a subliniat Antal Arpad.

El a adăugat că Laszlo Tokes este cetăţean român şi are dreptul să îşi exprime liber opiniile şi că nu el ar trebui să fie „cea mai mare problemă a ţării”.

„Să nu ajungem acolo ca Tokes să fie cea mai mare problemă a acestei ţări. În ultimii 23 de ani el nu a condus această ţară, nu a fost la putere, el doar a făcut declaraţii. Tokes, prin ceea ce a făcut în 1989, a dat posibilitatea politicienilor români să facă din România o ţară competitivă şi că acest lucru nu s-a întâmplat nu e vina lui. Alţii, cei care au exercitat puterea, sunt responsabili că trei milioane de oameni au părăsit ţara, de imaginea României în Europa, iar acum aceştia vor să-i retragă Ordinul (Ordinul Naţional «Steaua României» – n.r.)”, a conchis preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Val de caniculă pe litoral: temperaturi record și prețuri în creștere atrag turiști numeroși
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'