„Speranţa noastră este că în Siria nu s-a produs un atac chimic ordonat de partea guvernamentală. Am convingerea că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU va genera intervenţie militară de dimensiuni suficiente pentru îndepărtarea regimului. De aceea, vreau să fim extrem de precauţi ca în momentul în care se va impune decizia, cu certitudine o vom comunica şi o vom lua, dar până atunci recomand prudenţă”, a afirmat Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români de la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a subliniat că prudenţa adoptată de România are o limită şi nu va avea rezerve dacă i se va cere o solidarizare cu aliaţii săi indiferent că vine în urma unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, a NATO sau „la nivelul statelor occidentale”.
„Sigur, prudenţa noastră are o limită, şi anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Până când acest lucru se întâmplă, opţiunea mea este pentru prudenţă şi pentru menţinerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum, fie că vorbim de Orientul Mijlociu, de Siria, de Primăvara Arabă. (…) Prudenţa nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri”, a afirmat preşedintele.
Totodată, el a arătat că ţara noastră exclude orice fel de relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, însă prudenţa în cazul Siriei este legată de faptul că încă sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat, iar până în prezent nu s-au înregistrat victime în rândul acestora.
„Sigur că excludem posibilitatea să avem vreun fel de relaţii cu un stat care ar fi utilizat gaze toxice de luptă. Indiferent care ar fi acesta. Dar până atunci poziţia mea este legată de prudenţă. Prudenţă pentru că dacă vorbim de Siria, avem cetăţeni români care până acum, deşi trăiesc pe teritoriul unui stat care este în război civil de doi ani, cetăţenii români nu au fost victime ale acestui conflict civil şi sper să găsim soluţii să nu fie nici în continuare”, a mai spus Băsescu.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că este important ca investigaţia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice în Siria să fie finalizată cât mai rapid şi fără impedimente, iar în aşteptarea rezultatelor acestora România se va consulta cu partenerii europeni şi euroatlantici.
Forţele armate americane sunt „pregătite” pentru o acţiune militară în Siria, în cazul în care preşedintele Barack Obama o aprobă, a declarat marţi pentru BBC secretarul Apărării Chuck Hagel, acuzând Damascul că a „folosit arme chimice”. Comentariile lui Hagel survin la o zi după ce secretarul de stat american, John Kerry, a pregătit terenul pentru o posibilă acţiune militară împotriva guvernului sirian, afirmând că utilizarea armelor chimice în apropiere de Damasc este ”de netăgăduit”.
Săptămâna trecută, mai multe mijloace de informare au relatat că forţele guvernamentale siriene au lansat un vast atac chimic într-o suburbie a Damascului, provocând, potrivit unor surse diferite, între 350 şi 1.300 de morţi. Ministrul sirian al informaţiilor, Omran Al-Zoubi, a declarat că armata siriană nu a recurs niciodată la arma chimică.
Marţi, experţii ONU care anchetează în Siria eventuala folosire a armelor chimice au decis să-şi amâne pentru miercuri misiunea în zonă, din lipsă de garanţii de securitate din partea rebelilor, după cum a anunţat ministrul sirian al afacerilor externe, Walid Muallem.