INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea a fost de 30.100, în creştere cu 2.100 faţă de trimestrul anterior şi cu 5.400 faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INS).
Romania TV
29 aug. 2013, 09:39
INS: 30.100 de locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea

Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,70% în trimestrul al doilea, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,11 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecută, a precizat INS.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (3,43%), alte activităţi de servicii (2,76%), respectiv în administraţie publică (1,61%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de învăţământ (0,13%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%), respectiv cele din industria extractivă (0,15%).

Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (9.800 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, fiind înregistrată o rată de 0,94%.

Sectorul bugetar a însumat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.900 de locuri de muncă vacante au fost în administraţia publică, 3.400 în sănătate şi asistenţă socială, iar 500 în învăţământ.

Angajatorii au prezentat, în trimestrul al doilea, cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare şi industria extractivă, respectiv o sută de locuri vacante pentru fiecare în parte.

Comparativ cu primul trimestru al anului, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 2,43 puncte procentuale şi în alte activităţi de servicii – cu 2,37 puncte procentuale. La polul opus, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din agricultură, silvicultură şi pescuit, industria extractivă, respectiv sănătate şi asistenţă socială – cu 0,16 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primul trimestru, au fost înregistrate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 1.200, în alte activităţi de servicii – cu 900, în industria prelucrătoare – cu 500. Scăderi semnificative ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială, cu 500, în construcţii, transport şi depozitare, cu 300 pentru fiecare în parte.

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai accentuate creşteri în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 2,46 puncte procentuale, respectiv în alte activităţi de servicii – cu 2,36 puncte procentuale. Cele mai importante scăderi s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări – cu 0,26 puncte procentuale, urmate de cele din activităţile de servicii administrative şi servicii suport – cu 0,19 puncte procentuale.

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea din acest an faţă de perioada similară din 2012 a înregistrat cele mai accentuate creşteri în industria prelucrătoare -cu 1.900, în activităţile de spectacole, culturale şi recreative – cu 1.300, respectiv în administraţia publică – cu 1.100 locuri vacante, iar activităţile de comerţ au cunoscut cea mai semnificativă diminuare – cu 500 de locuri vacante.

În trimestrul al doilea al anului, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (0,97%), respectiv de muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (0,95%). La polul opus s-au situat ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,37%) şi cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,39%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante în trimestrul al doilea au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (7.800 locuri vacante), muncitori necalificaţi – grupa majoră 9 (5.300). Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (100 de locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (1.100 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent din acest an, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în ocupaţiile de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,21 puncte procentuale), iar cea mai importantă scădere în cele de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,18 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru a cunoscut creşteri în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2, respectiv în cele de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+800 locuri vacante în fiecare grupă majoră). Cele mai semnificative scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante au fost în ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (-300 locuri de muncă vacante), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-200 locuri de muncă vacante).

Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, cea mai semnificativă creştere a ratei locurilor de muncă vacante a fost în rândul ocupaţiilor de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic – grupa majoră 3 (+0,26 puncte procentuale). Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,13 puncte procentuale), respectiv în cele de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-0,01 puncte procentuale).

În ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similară din 2012, ocupaţiile cu cele mai relevante creşteri au fost cele aferente specialiştilor în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+1.900 locuri vacante), respectiv muncitorilor necalificaţi – grupa majoră 9 (+1.200 locuri vacante). Diminuări ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (-100 locuri vacante), respectiv de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători