O societate de asigurări nu mai are voie să vândă poliţe RCA

Euroins România nu va încheia pentru o perioadă contracte de asigurare RCA, potrivit unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară, care l-a sancţionat cu 50.000 lei pe directorul general, Mihnea Tobescu, şi i-a retras avizul şefului departamentului de daune pentru această funcţie.
Iulian Tudor
29 aug. 2013, 11:50
O societate de asigurări nu mai are voie să vândă poliţe RCA

„Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania Euroins a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Măsurile se referă, printre altele, la revizuirea de către Euroins a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire”, se arată într-un comunicat al autorităţii, potrivit Mediafax.

Autoritatea obligă Euroins ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancționare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicția de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele şi pe seama societății.

Potrivit ASF, reluarea activității de oferire, negociere sau încheiere a polițelor RCA se dispune, la fel ca şi în cazul interzicerii, prin decizie motivată, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.

Instituţia precizează că în perioada în care Euroins are interdicția să vândă poliţe RCA, societatea are în continuare obligația soluționării dosarelor de daună.

„Deciziile au fost luate în urma controlului inopinat desfăşurat la Euroins în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări”, se arată în comunicatul ASF.

În urma controlului, ASF a constat că reglementările şi instrucțiunile de constatare şi lichidare a daunelor nu sunt adecvate, a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale şi au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire şi la motivația respingerii.

În 12 august ASF a anunţat că l-a amendat cu 50.000 lei pe şeful departamentului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, şi i-a retras avizul pentru această funcţie.

De asemenea, în urma controlului, autoritatea de supraveghere a stabilit în sarcina societăţii mai multe obligații, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

„ASF a constatat unele neclarităţi în ceea ce priveşte modul de gestionare de către Euroins a dosarelor de daună RCA şi a solicitat companiei clarificări. Numărul mare de dosare de daună eliminate din rezerva de daună, apreciat drept «semnificativ» de către controlul ASF, a creat premisele unor verificări suplimentare”, se arată într-o informare publicată la acea dată de ASF.

Instituţia menţiona atunci că prin sondaj Corpul de control al ASF a verificat 22 dintre dosarele de daună respinse (dintr-un total de 12.626 dosare respinse în 2012) şi a constatat că în niciunul dintre dosarele verificate prin sondaj nu există o justificare legală şi temeinică pentru neincluderea în rezerva de daună a sumelor aferente.

La sfârşitul primului semestru, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane lei şi deținea o cotă de piață pe acest segment de 21%. Indemnizațiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, în perioada menţionată au însumat 157,78 milioane lei.

Acţionarii companiei sunt Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 92,3% şi mai multe persoane fizice şi juridice, care împreună controlează titluri reprezentând 7,7% din capitalul social.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Datele persoanele ale sportivilor israelieni pentru Jocurile Olimpice Paris 2024 divulgate pe reţele sociale
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!