PREMIERĂ: Front unit al creştinilor din Orient împotriva ”catastrofei” unei intervenţii în Siria

Bisericile din Orientul Mijlociu, alarmate de soarta creştinilor din regiune şi excepţional de unite, s-au alăturat papei Francisc în ce priveşte respingerea oricărei intervenţii militare în Siria, estimând că o astfel de acţiune ar însemna o experienţă şi mai dezastruoasă decât cea din Irak de acum zece ani, scrie joi într-un comentariu AFP, potrivit Agerpres.
Romania TV
29 aug. 2013, 19:46
PREMIERĂ: Front unit al creştinilor din Orient împotriva ''catastrofei'' unei intervenţii în Siria

Papa Francisc, primindu-l joi pe regele Abdullah al Iordaniei, a confirmat mai clar ca oricând următoarea poziţie: ”Calea negocierii şi a dialogului reprezintă unica opţiune” pentru Sfântul Scaun şi Iordania, potrivit unui comunicat dat publicităţii la încheierea întâlnirii sale cu suveranul haşemit.

Duminica trecută, suveranul pontif a lansat un apel insistent de a face ”să înceteze zgomotul armelor”, estimând că ”nu confruntarea este cea care oferă perspective de speranţă”.

Întâlnirea papei Francisc cu regele Abdullah al Iordaniei, ţară fragilă afectată direct de conflictul din Siria şi care are pe teritoriul său un milion de refugiaţi, a fost organizată de urgenţă, din cauza crizei, potrivit unor surse apropiate Vaticanului.

Claritatea poziţiei Sfântului Scaun aminteşte de ”NU-ul” papei Ioan Paul al II-lea faţă de intervenţia în Irak a preşedintelui George W. Bush. Patriarhii Orientului sperau în cuvântul puternic al acestui papă foarte popular care să fie ascultat de capitalele occidentale.

Vaticanul, cotidianul său Osservatore Romano, radioul său – se află în prima linie pentru a transmite îngrijorările imense ale creştinilor din Orient, care se tem că vor fi prigoniţi de islamismul radical.

În Osservatore Romano, cardinalul Leonardi Sandri, prefectul pentru Bisericile orientale, a adresat o suplică pentru ca ”interesul păcii şi al vieţii să prevaleze asupra oricărui alt interes şi resentiment partizan”.

Creştinii din Orient au susţinut în majoritate regimurile laice – Saddam Hussein în Irak şi dinastia Assad în Siria -, care le protejau drepturile. După căderea în 2003 a regimului condus de Saddam, islamismul radical sunnit s-a răspândit şi milioane de creştini şi-au părăsit satele şi oraşele.

În conflictul sirian, majoritatea creştinilor l-au susţinut pe Bashar al-Assad, de teama alternativei islamiste, şi s-ar putea ca ei să plătească un preţ greu în cazul preluării puterii în Siria de către radicalii sunniţi.

”Teama creştinilor în legătură cu loviturile aeriene – constată vaticanistul Marco Politi – îşi găseşte motivaţia în istoria ultimilor zece ani. Evoluţiile din Irak au arătat cum poate fi destructurată o ţară care avea, desigur, un dictator, dar care era laică: războiul religiei între musulmani a crescut; terorismul a cunoscut o mare expansiune, situaţia creştinilor s-a agravat”.

”Acelaşi lucru se va întâmpla şi în Siria, deoarece opoziţia cea mai eficientă este cea a jihadiştilor. Nu se poate să fii naiv şi iresponsabil”, ca unii filosofi occidentali, a adăugat Marco Politi.

De la Ierusalim la Alep, din Beirut la Bagdad, perspectiva loviturilor aeriene occidentale este denunţată cu putere de către patriarhii Bisericilor prezente în regiune de la naşterea creştinismului, care n-au dorit să fie asimilate ”cruciaţilor” de către islamişti ca în Irak în 2003.

Cel mai vehement este patriarhul Louis Raphael Sako, patriarhul caldeenilor: o intervenţie militară americană ar face ”să explodeze un vulcan destinat să cuprindă Irakul, Libanul, Palestina. Probabil că cineva doreşte precis aceasta”.

Episcopul Alepului, monseniorul Antoine Audo, vorbeşte despre riscul unui ”mare război mondial”. Patriarhul maronit Beshara Boutros Rai a acuzat unele ”ţări, mai ales din Occident, dar şi din Orient”, că ”pun la cale toate aceste conflicte”. ”Suntem pe cale de a vedea distrugerea totală a ceea ce creştinii au putut construi timp de 1.400 de ani” de convieţuire cu musulmanii, a afirmat el.

Patriarhul siriaco-catolic Ignatie II Younan Youssef a acuzat puterile străine ”că i-au înarmat pe rebeli, au incitat la violenţă, au înveninat şi mai mult relaţiile dintre sunniţi şi şiiţi”. ”Occidentul crede că, cu sunniţii la putere, democraţia va înlocui dictatura. Dar este o mare iluzie”, a afirmat el.

Teama că ”scenariul din Irak se va repeta” este evocată în mod constant la fel ca pierderea ”laicităţii” în Orientul Mijlociu.

Patriarhii remarcă faptul că occidentalii nu par să acorde atenţie concluziilor anchetei ONU privind presupusul atac chimic de săptămâna trecută. Ei reamintesc faptul că, în urmă cu zece ani, americanii au pornit la război în Irak cu presupuse dovezi, de fapt inexistente, despre armele de distrugere în masă. Ei sunt uimiţi de faptul că occidentalii acordă puţină atenţie dimensiunii comunitare şi religioase în dezechilibrele actuale.

Chiar în rândurile unor creştini care se opun lui Bashar al-Assad, respingerea loviturilor aeriene străine este netă: mănăstirea părintelui Paolo Dall’Oglio, în prezent răpit în nordul Siriei, a făcut apel la ”respingerea oricărei forme de violenţă”.

Pe bloguri şi pe Twitter, opozanţii creştini faţă de o intervenţie străină sunt prezenţi în mod masiv.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'