„Am reuşit să identificăm cei şase câini. Cel care avea şi urme de sânge pe gură este un câine sterilizat de ASPA şi adoptat de fundaţia Caleidoscop în decembrie 2008. Acesta nu trebuia să se afle acolo. O să aflăm ce au dânşii de spus, inclusiv în faţa Poliţiei”, a declarat Răzvan Băncescu, directorul general al ASPA, potrivit Agerpres.
Pe formularele de adopţie a câinelui scrie că fundaţia Caleidoscop se angajeză să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor.
Semnatura de pe formular îi apartine Laviniei Mirela Nica, fost voluntar la fundaţia Caleidoscop.
Femeia nu se consideră vinovată de cele întâmplate. „Teoretic trebuia să am grija de el, practic nu. Pentru că nu erau scoşi pe nume propriu, ci pe numele asociaţiei. Dacă trebuie să învinovăţim pe cineva, trebuie criticată asociaţia, pentru că nu şi-a asumat responsabilitatea. Era o situaţie de compromis, primăria ştia, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înţeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conştiinţa curată şi mă ocup în continuare să salvez animale„, a declarat Lavinia Mirela Nica, potrivit stirileprotv.ro.
În urma anchetei făcute de ASPA a reieşit că au fost ridicaţi de la locul tragediei şase câini în data 2 septembrie – o femelă de 12 ani şi care nu era sterilizată deoarece nu suporta procedura din cauza vârstei, un mascul de 12 ani, câine care nu suporta procedura de sterilizare din cauza vârstei, o femelă de 8 ani, sterilizată în 20 mai 2009, o femelă de 12 ani, sterilizată la 15 septembrie 2009, o femelă sterilizată la aceeaşi dată şi o femelă, rasă comună, talie medie, culoare maro deschis. În ultimul caz, ASPA a cerut specialiştilor să le transmită data castrării animalului.
Potrivit legii, persoanele care adoptă un câine trebuie să respecte mai multe obligaţii: să respecte normele de îngrijire şi hrănire a câinelui, să prezinte periodic câinele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic, să anunţe Administraţia pentru Supravegherea Animalelor, în cazul decesului sau al înstrăinării acestuia, să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai doreşte să îl predea Administraţiei, să achite Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor taxa care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazării câinelui.
O NOUĂ TRAGEDIE în Capitală: O femeie, în stare gravă după ce a fost muşcată de maidanezi