Broasca de Seychelle a lui Gardiner (Sooglossus gardineri) trăieşte în pădurile tropicale din arhipelagul Seychelle, fiind o specie endemică acestui arhipelag format din 115 de mici insule situate în Oceanul Indian, la nord de Madagascar, scrie Agerpres.
Majoritatea broaştele posedă urechea medie – partea aparatului auditiv din care face parte timpanul – la exteriorul capului. Timpanul vibrează sub influenţa undelor sonore, conducând aceste vibraţii prin urechea internă spre creier unde sunt decodificate.
Acesta nu este însă şi cazul broscuţelor de Seychelle, care nu au mai mult de 1 centimetru lungime, aproximativ mărimea unei piuneze.
Oamenii de ştiinţă credeau până recent că aceste animale sunt surde. Conform studiului, nici plămânii şi nici musculatura micuţelor broaşte nu participă la transmiterea sunetului către urechea internă. În schimb, cercetătorii au observat că gura acestor broaşte funcţionează ca un amplificator al frecvenţelor sunetelor emise de celelalte broaşte. Întregul sistem este ajutat şi de o mică membrană situată între gură şi urechea internă.
„Îmbinarea dintre cavitatea bucală care amplifică semnalul şi conductivitatea oaselor le permite broscuţelor lui Gardiner să perceapă eficient sunetele, fără a avea nevoie de ureche medie”, explică Renaud Boistel de la Universitatea din Poitiers, Franţa.
„Noi demonstrăm că existenţa unei urechi medii nu constituie o condiţie necesară pentru a auzi”, concluzionează studiul.