Modificarea calculării mediei de admitere în învăţământul liceal
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din anul şcolar 2013-2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar 25%, redusă aşadar, comparativ cu cea existentă până acum, de 50%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum.
„Decizia vine în urma analizei datelor înregistrate la finalul clasei a VIII-a. Acestea au relevat diferenţe notabile între mediile, mai mari, obţinute de elevi în şcoală, pe parcursul gimnaziului, şi mediile, mai mici, obţinute de aceştia la Evaluarea Naţională. Cele mai multe situaţii (59,52% din unităţile de învăţământ) relevă diferenţe de 2 până la 2,5 puncte între felul în care au fost evaluaţi elevii pe parcursul gimnaziului şi media de la evaluarea naţională a acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
„Nu am modificat disciplinele la Evaluarea Naţională, nici nu puteam să facem aşa ceva, dar formula de calcul a mediei de admitere la liceu poate fi modificată prin ordin de ministru. Aşa că am luat decizia să creştem ponderea mediei obţinute în urma examenului de Evaluare Naţională în media finală de admitere la liceu, ca urmare a analizelor care au condus la concluzia că evaluarea la clasă este, în multe cazuri, mai indulgentă decât Evaluarea Naţională. Vorbesc despre creşterea ponderii mediei la Evaluarea Naţională la 75 la sută, faţă de 50 la sută cât a fost până acum, şi reducerea la 25 la sută a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Elevii vor susţine EVALUĂRI NAŢIONALE în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a
Începând din anul şcolar 2013/2014 vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Ministrul Educaţiei a declarat că este necesară o astfel de măsură, în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare.
„Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei, este o idee pe care instituţiile specializate în ştiinţele educaţiei din ţară şi din străinătate o studiază de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că noi, în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 2% din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene”, a declarat ministrul Educaţiei.
Oficialul a mai spus că prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev.
„Acest sistem va deveni standard începând cu anul şcolar 2013/2014. Prin urmare, după câţiva ani de grădiniţă, după clasa pregătitoare, după clasa I, ajungem în clasa a II-a şi putem să vedem care este nivelul elevilor, iar informaţiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilităţi, unde sunt probleme, la nivel de şcoli, la nivel clase, chiar la nivel de elev în raport cu ceilalţi elevi”, a explicat Remus Pricopie.
Citeşte şi: CALENDAR ŞCOLAR 2013-2014. Când vor avea elevii vacanţă
MATERII NOI pentru elevii din CICLUL PRIMAR
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a aprobat, prin Ordin de Ministru, implementarea programelor şcolare pentru disciplinele opţionale „Educaţie pentru societate„, „Filosofie pentru copii” şi „Educaţie financiară„.
„Educaţie pentru societate” va fi studiată la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, „Filosofie pentru copii”, la clasa a III-a şi/sau a IV-a, iar „Educaţie financiară”, la clasele a III-a şi/sau a IV-a. Cele trei discipline fac parte din curriculum la decizia şcolii pentru învăţământul preuniversitar.
Disciplina „Educaţie pentru societate” poate fi studiată succesiv, într-un singur an şcolar sau pe parcursul a doi – trei ani. Elevii vor învăţa elemente de conduită moral – civică şi modul în care se aplică acestea în contexte reale de viaţă.
La disciplina „Filosofie pentru copii”, elevii vor învăţa etapele pe care le implică rezolvarea unei probleme date, cum să susţină un punct de vedere, dar şi cum să respecte punctele de vedere ale celuilalt.
NOUA PROGRAMĂ ŞCOLARĂ pentru învăţământul primar. Ce materii se introduc
Ministerul Educaţiei a publicat noile programe şcolare pentru învăţământul primar. Acestea se vor aplica din septembrie 2013 la clasele pregătitoare şi I-a şi din 2014, pentru clasa a II-a.
Elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a III-a vor studia „Arte vizuale şi abilităţi practice” de două ori pe săptămână. Elevii de clasa a III-a vor studia, o oră pe săptămână, „Educaţie civică„.
Mai mult, elevii de a III-a şi a IV-a vor face două ore de limba străină pe săptămână, iar micuţii de clasa I vor face şapte ore de „Comunicare în limba română„, faţă de şase ore, care erau prevăzute iniţial.
Toţi elevii de la ciclul primar vor avea în programa şcolară două ore pe săptămână de educaţie fizică, urmând ca de la clasa a III-a să se introducă şi o oră de „Joc şi mişcare„. În schimb, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a II-a vor rămâne cu două ore de „Muzică şi mişcare” pe săptămână, însă, de la clasa a III-a, disciplina va avea o oră, odată cu introducerea materiei „Joc şi mişcare”.
Religia se va studia tot cu oră pe săptămână. Elevii de la clasa pregătitoare vor face două ore de „Dezvoltare personală” pe săptămână în loc de una, cum era prevăzut iniţial.
La clasele pregătitoare şi clasa I, toate orele vor dura 30-35 de minute, iar restul timpului va fi alocat activităţilor recreative. La clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, orele vor avea o durată de 45 de minute.