Preşedintele Wulff, ale cărui atribuţii sunt mai ales onorifice, se află sub presiune de la mijlocul lunii decembrie, după dezvăluirile presei privind un împrumut de 500.000 de euro obţinut de la soţia unui prieten cu care a avut relaţii de afaceri pe când conducea guvernul landului Saxonia Inferioară.
Scandalul a luat proporţii marţi, după ce tabloidul Bild a dezvăluit că a fost supus unei tentative de intimidare din partea preşedintelui.
Potrivit sondajului făcut public vineri de postul public ARD, 56% dintre respondenţi consideră că Wulff nu ar trebui să demisioneze în urma scandalului care riscă să dăuneze şi cancelarului Angela Merkel, cea care l-a susţinut la preşedinţie în 2010, informează Agerpres.
În acelaşi timp, 61% dintre cei intervievaţi nu s-au arătat convinşi de eforturile lui Wulff de a pune capăt scandalului. Într-un alt sondaj, realizat de televiziunea ZDF, 50% dintre respondenţi cred că preşedintele ar trebui să rămână în funcţie, iar 40% că ar trebui să plece.
Anchetele de opinie au fost întreprinse joi, la o zi după ce Christian Wulff a admis că a comis „o eroare gravă”, pe care o regretă profund şi pentru care şi-a prezentat scuze, atunci când i-a lăsat un mesaj telefonic editorului tabloidului Bild, Kai Diekmann, pentru a încerca să împiedice publicarea articolului acuzator la adresa sa. Preşedintele susţine că a vrut doar să amâne publicarea până la clarificarea informaţiilor, însă refuză să facă publică înregistrarea.
În timp ce presa şi opoziţia social-democrată au atacat-o pe Angela Merkel în legătură cu acest scandal, cancelarul a semnalat vineri să îşi susţine în continuare aliatul. „Cancelarul îl stimează foarte mult pe Christian Wulff ca persoană şi ca preşedinte, şi are un mare respect faţă de funcţia pe care o deţine” acesta, a declarat vineri Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al dnei Merkel.