Barack Obama a coborât din maşină imediat după ora 13.00 GMT (16.00, ora României), la Palatul Konstantin, la aproximativ 15 kilometri sud-vest de fosta capitală imperială, potrivit Mediafax. El i-a strâns mâna gazdei summitului, iar cei doi lideri, zâmbind diplomatic, au schimbat câteva cuvinte, după care preşedintele american a intrat rapid în clădirea în care va avea loc summitul joi şi vineri.
Avionul Air Force One, de tip Boeing 747, care îl transportă pe preşedintele Statelor Unite a aterizat pe pista aeroportului din Sankt Petersburg, la puţin timp după ora locală 14.05 (13.05, ora României), venind de la Stockholm. Obama a coborât pasarela avionului, cu paşi mici şi cu o mină serioasă, iar, după ce a salutat scurt cu mâna, s-a grăbit spre maşina sa blindată.
După o vizită de 24 de ore în Suedia, Obama va încerca, la G20, să obţină un sprijin cât mai larg posibil pentru o intervenţie militară în Siria, cu scopul de a pedepsi această ţară, acuzată de lansarea unui atac chimic mortal, la 21 august
Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al regimul sirian şi gazdă a G20, se opune unei intervenţii militare împotriva regimului de la Damasc, ceea ce preconizează o întâlnire tensionată între cei doi lideri la reuniunea internaţională consacrată în principal problemelor economice.
Înainte de reuniune, Obama trebuia să se întâlnească în particular cu premierul japonez Shinzo Abe, a cărui politică agresivă de relansare suscită critici din partea unor ţări, inclusiv a Statelor Unite.
Vineri, Obama urmează să aibă întrevederi cu omologii săi chinez, Xi Jinping, şi francez, François Hollande.
În cadrul acestor discuţii, Obama vrea să-şi întrebe partenerii cu privire la „tipul de sprijin politic şi diplomatic pe care ar putea să-l ofere eforturilor noastre de a face ca regimul sirian să dea socoteală”, a explicat pentru presă, joi, consilierul adjunct pentru securitate naţională al lui Obama, Ben Rhodes.
Rhodes a recunoscut că Washingtonul nu are aşteptări ca „toţi membrii G20 să ajungă la un acord privind calea de urmat în Siria, dată fiind, în special, poziţia rusă”.
Casa Albă este „foarte sceptică” în privinţa faptului ca Moscova să-şi modifice poziţia faţă de adoptarea unei rezoluţii, la ONU, care să conţină măsuri punitive la adresa Damascului.
Statele Unite „vor continua să comunice cu ruşii (…) despre certitudinea noastră cu privire la faptul că regimului lui (Bashar al-)Assad a comis” atacul de lângă Damasc, soldat cu 1.429 de morţi, potrivit serviciilor de informaţii americane, a anunţat consilierul.
„Dar, din nou, nu vrem să vedem o dezbatere asupra faptului de a afla dacă un atac chimic, pe care toată lumea l-a văzut cu proprii ochi la 21 august, a avut loc sau nu”, a avertizat Rhodes.
„Şi, la fel, nu vrem să întreţinem teorii” celor care au dubii în privinţa sursei acestui atacului, în timp ce Damascul şi Moscova au evocat responsabilitatea rebeliunii, a spus el.
Aceasta este cea de a doua vizită prezidenţială a lui Barack Obama în Rusia.