Astfel, postul de televiziune Al Jazeera a organizat joi seara o dezbatere, încercând să clarifice pentru opinia publică internaţională controversele din jurul proiectului.
Într-o intervenţie în direct, analistul economic Ionel Blănculescu a susţinut că proiectul se bucură de sprijinul a 68% dintre români. „Proiectul Rosia Montană se bucură de o largă susţinere a comunităţii. Anul trecut a fost organizat un referendum local, iar comunităţile miniere au votat în proporţie de 71% pentru repornirea mineritului în Apuseni. Aceste comunităţi au trăit din minerit, ele ştiu cel mai bine cum poate mineritul să dezvolte o întreagă zonă. De asemenea, conform ultimului sondaj Sociopol, 68% dintre romani sustin proiectul minier si sunt increzatori ca Guvernul va aproba Legea cu privire la extragerea aurului la Rosia Montana.”, a declarat Blănculescu.
Acesta spune că Parlamentul va trebui să ia o decizie care să ţină cont de toate părerile implicate, însă fără a fi supus unei false presiuni a străzii. „Oamenii din Piaţa Universităţii sunt victime ale unei campanii de dezinformare sistematică, instrumentată de adversarii proiectului minier. Este foarte important ca dezbaterile sa fie civilizate şi să urmărească interesul national. Iar interesul naţional al acestui proiect stă în beneficiile sale economice şi în capacitatea de a relansa economia României”,a precizat Blănculescu.
La rândul său, Cătălin Hosu, purtătorul de cuvând al Roşia Montană Gold Corporation, compania care va dezvolta exploatarea, a spus că tehnologiile folosite sunt dintre cele mai moderne, fiind utilizate în ţări precum SUA, Canada, Australia, Suedia, Finlanda, Noua Zeenlandă.
Acesta a evidenţiat şi beneficiile pe care economia românească le va înregistra o dată cu demararea proiectului.
„Vorbim despre miliarde de dolari la bugetul de stat din taxe și impozite, garanții de mediu mult mai stricte pentru închiderea exploatării și ecologizarea zonei. Investitorul va rezolva și problema poluării istorice din zonă. De asemenea, vor fi investiții fără precedent în patrimoniul cultural. Galeriile romane vor fi restaurate și amenajate spre vizitare turistică. Peste 300 de case din centrul istroric vor fi reabilitate de compania minieră, astfel încât să poată fi locuite, în condiții civilizate. Astăzi compania are 500 de angajați, deși mina nu a intrat încă în etapa de construcție. Odată cu demararea proiectului vor fi create mii de locuri de muncă”, a declarat Hosu.
Şi purtătorul de cuvânt a susţinut că oamenii trebuie să fie mai bine informaţi în ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montantă. „Ceea ce încearcă să spună oponenții că duminică au fost proteste în circa 25 de orașe nu este adevărat. Protestele au loc zilnic în București și Cluj și adună doar câteva zeci sau sute de participanți. Cred că oamenii ar trebui să primească mult mai multe informații, să se intereseze mult mai mult cu privire la detaliile acestui proiect, pentru a nu fi manipulați. Oamenii trebuie să decidă singuri care este adevărul despre acest proiect minier”, a spus Hosu la Al Jazeera.
Reamintim că Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.