Doina Pană a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă în calitate de deputat va vota în favoarea eutanasierii câinilor fără stăpân.
„Eu sunt o foarte mare iubitoare de animale şi în principal de câini. Vreau să vă spun că am avut un câine care a trăit 16 ani şi că am suferit enorm în momentul în care a murit. Propriii mei copii, în momentul în care au plecat din ţară, chiar dacă s-au stabilit pe coasta Pacificului (în SUA – n.r.), şi-au dus cu ei, cu avionul, propriul căţel de aici, din România. Deci iubesc foarte tare animalele, dar iubesc mai mult oamenii şi, dacă s-a ajuns la ce s-a ajuns, sunt inclusiv pentru măsuri radicale”, a spus ea.
Ministrul a declarat că autorităţile locale nu sunt în totalitate responsabile de felul în care a fost gestionată problema câinilor fără stăpân, în opinia sa, legislaţia fiind confuză.
„Eu nu vreau să pun totul în cârca autorităţilor locale. Au existat două variante de legislaţie care se băteau cap în cap, una care permitea eutanasierea câinilor bolnavi şi acea Ordonanţă de Urgenţă din 2001 care prevedea ca, în cazul în care în şapte zile nu sunt preluaţi din adăposturi, să fie eutanasiaţi. La ce s-a ajuns e atât de radical, sunt pentru măsuri radicale pentru că e clar, la câţi câini există, nu poate nimeni să vină cu o soluţie acum încât să-i ia pe toţi în îngrijire, în afară de cei care sunt adoptaţi”, a afirmat Doina Pană.
Ministrul a spus că o persoană pe care o cunoaşte i-a relatat că i-a dispărut câinele şi, bănuind că l-au luat hingherii, a făcut un tur al adăposturilor din Bucureşti.
„Ştia că în trei zile îl poate recupera şi a luat la rând toate padocurile din Bucureşti. Este îngrozitor! Nu primesc mâncare, ajung să se mănânce între ei, adică nu îi salvezi, îi chinui în continuare şi, pe lângă asta, supui omul la nişte riscuri uriaşe”, a susţinut Pană.
Un jurnalist i-a atras însă atenţia că mulţi câini care ajung în oraşe sunt aduşi de la ţară, iar acolo nu există reglementări privind creşterea lor.
„Legea, care sunt convinsă că până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi adoptată în Parlament, fiindcă este o situaţie de urgenţă şi atunci necesită un demers de urgenţă, va fi acoperitoare pentru toate administraţiile locale, indiferent dacă e vorba de oraşe sau de sate”, a declarat ministrul.
Întrebată din nou dacă va vota pentru eutanasierea maidanezilor, Doina Pană a declarat: „Nu i-aş spune atât de dur. Voi vota pentru măsurile care să reglementeze o situaţie normală, nici să nu omorâm toţi câinii”.
„Am înţeles că vor fi precizări de genul: să înceapă cu o sterilizare masivă, inclusiv la proprietarii de animale. Dacă ei nu sunt de acord cu sterilizarea, atunci să plătească o anumită taxă. Asta există în alte ţări, în anumite oraşe din România. Au fost nişte autorităţi locale care au luat mai în serios problema. Pe de altă parte, există nişte furturi uriaşe, au fost nişte fonduri uriaşe pentru asociaţiile care, dacă ar fi folosit aceste fonduri de când le au, sunt convinsă că nu ar mai fi existat situaţia de acum. Ar fi fost sterilizaţi, daţi spre adopţie, s-ar fi construit suficiente adăposturi”, a spus Pană.
La insistenţele jurnaliştilor, referitor la felul în care va vota, în calitate de deputat, Doina Pană a răspuns: „V-am spus, am avut un câine care a murit de bătrâneţe, înţeleg perfect iubitorii de animale, dar nu aş dormi, cred că niciodată nu aş mai putea dormi – sunt la rândul meu mamă – să ştiu că încă un copil poate muri mâncat de câini. Puteţi scrie răspunsul da, voi vota pentru eutanasiere”.
Deputatul PSD Daniel Suciu a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că şi el va vota pentru eutanasiere.
„De regulă, nu sunt pentru măsuri radicale, dar cazul acelui băieţel de patru ani sfâşiat de câini m-a făcut să-mi schimb oarecum optica. E clar că trebuie făcut ceva în acest domeniu. Prin urmare, eu susţin eutanasierea câinilor dacă, după cele şapte zile de stat într-un centru specializat, animalul nu este revendicat sau adoptat de către o familie. E mult mai importantă siguranţa oamenilor pe străzi, mai ales în marile oraşe, decât libertatea de care se bucură azi patrupedele ţării. Este inadmisibil ca, într-o capitală europeană, să fie 64.000 de câini fără stăpân şi nu avem soluţie. Săptămâna viitoare va fi în Parlament acest proiect de lege şi îl voi vota în varianta în care după şapte zile câinii să fie eutanasiaţi”, a spus Suciu, deputat în Colegiul 2.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că municipalitatea va organiza un referendum local privind eutanasierea câinilor vagabonzi şi va face, legat de această problemă, „exact ceea ce vrea populaţia”.
Joi, Oprescu a declarat că va propune în CGMB ca bucureştenii să răspundă la referendum la întrebarea: „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al Municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că va cere Comisiilor de administraţie şi juridică să ia în dezbatere luni după-amiază proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân cu decizia Curţii Constituţionale, astfel încât acesta să fie adoptat săptămâna viitoare de plen.