„Domnul preşedinte a făcut un lucru absolut corect (n.r. privind transmiterea cererii de încuviinţare a urmăririi penale). Eu cred că nimeni în această ţară, indiferent că este o persoană sau o instituţie, nu poate să blocheze înfăptuirea actului de justiţie în România. Am în momentul de faţă toate dovezile nevinovăţiei mele pe care le voi pune la dispoziţia procurorului de caz după care voi discuta şi public aceste argumente”, a afirmat Videanu, duminică, într-o conferinţă de presă.
El susţine că România nu a fost niciodată în pericol din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale.
„Romgaz şi România niciodată nu au fost în pericol. Am avut chiar un plus în capacităţile de înmagazinare după trecerea iernii. Au fost aproape 600 de milioane de metri cubi care au rămas în depozitele de gaze şi vreau să vă spun că niciodată România şi Romgaz nu au fost în situaţie dificilă. Mai mult decât atât, în 2009 profitul net al Romgaz a fost mai mare decât în 2008, în 2010 a fost mai mare decât în 2009 şi întotdeauna Romgaz avea lichidităţi în depozite bancare. Nu cred că a existat în România o companie mai lichidă decât Romgaz”, a adăugat Videanu.
Preşedintele interimar PDL Bucureşti a precizat că nu a primit niciodată „o informare în care să se spună negru pe alb că la Romgaz a fost constituit un grup infracţional”.
Referitor la o eventuală demisie din PDL, Videanu a spus că, „dacă se va dovedi ceva, va fi primul care va face gesturi politice corecte”.
„Voi fi primul! Nu voi aştepta niciodată ca cineva să-mi spună să plec dintr-o funcţie. Am fost primul parlamentar care a demisionat când a apărut un caz de incompatibilitate şi voi face întotdeauna gesturi politice care sunt corecte din punctul meu de vedere în situaţia în care se dovedeşte ceva”, a arătat Videanu.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru a se proceda conform legii.
„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, în raport cu dispoziţiile art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat pe 2 septembrie Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al Economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
DIICOT susţine că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro. Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.