Potrivit România TV, declaraţiile lui Crin Antonescu au provocat nervozitate în cadrul PSD, prima decizie fiind anularea şedinţei Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Anularea este deocamdată temporară. Dacă această comisie nu se va constitui, proiectul Guvernului va intra în procedură parlamentară normală, cu dezbaterea sa la comisiile de specialitate ale Senatului.
Între timp, liderii grupurilor USL s-au adunat în biroul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), pentru a dezbate situaţia nou creată.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că el nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, aceasta fiind poziţia sa personală, urmând ca liberalii să adopte ulterior o decizie. Printre motivele invocate de către Antonescu a fost şi faptul că nu poate susţine un proiect propus de Guvern, dar căruia prim-ministrul i se va opune în calitate de deputat.
„Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Fie ar trebui retras, ceea e nu e cazul din moment ce a ajuns deja de la Guvern în Parlament, fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore ce împiedică acum realizarea acestui proiect”, a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PNL a arătat că are trei argumente majore în favoarea acestei poziţii, formulată chiar înaintea dezbaterii care urmează să aibă loc în Parlament. Primul este legat de faptul că exploatarea auriferă riscă să creeze o scindare în sânul societăţii româneşti. „Este un proiect de anvergură naţională pentru că implică resursele naţionale foarte importante ale unei naţiuni, ceea ce presupune o susţinere publică (…) Proiectul produce acum o semnificativă scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare ce nu poate fi ignorat”, a motivat liberalul.
În al doilea rând, Antonescu nu vrea ca demararea exploatării să alimenteze suspiciunile legate de faptul că politicienii importanţi ar fi fost determinaţi să susţină proiectul printr-un lobby incorect. „Există o uriaşă suspiciune în opinia publică românească că decidenţii politici nu ar acţiona în conformitate cu interesele naţionale legitime. Personal, nu cred că cineva dintre decidenţii politici importanţi sunt angajaţi într-un lobby specific companiei Gold Corporation”, a spus preşedintele Senatului.
Al treilea set de obiecţii este legat de aspectele formale prin care a fost promovat proiectul de lege privind Roşia Montană în Parlament. „E vorba de anumite fragilităţi ale proiectului iniţiat de Guvern, dar prim-ministrul ne spune că va vota împotriva lui ca parlamentar. Un proiect cu obiecţii din partea însuşi Ministerului Justiţiei, iar avizul de mediu ne prilejuieşte situaţia inedită că va da sau nu avizul în funcţie de votul din Parlament”, a declarat Crin Antonescu.
El a precizat că poziţia sa nu este şi poziţia PNL, urmând ca partidul să adopte o decizie în perioada următoare. Însă anunţul public al deciziei sale pe Roşia Montană a fost motivat de către Antonescu prin faptul că, în calitate de candidat la preşedinţie, are obligaţia de a-şi formula această poziţie independent de decizia partidului. „Nu pot şi nu vreau să mă ascund după votul majorităţii din Parlament sau chiar după votul majorităţii din propriul partid”, a conchis Antonescu.