Victor Ponta a estimat că respingerea proiectului Roşia Montană va atrage după sine acţionarea în judecată a statului român de către firma canadiană. „Vom avea sigur un proces. N-am vrut să dau eu o decizie, să pierdem procesul şi să căutăm bani de la Guvern. Am vrut să existe o decizie a Parlamentului”, a declarat primul-ministrul.
Acesta susţine că pentru plata eventuală de despăgubiri vinovat se face preşedintele Traian Băsescu. „Compania, din 1998 încoace, dar mai ales din 2005 de când este preşedinte Traian Băsescu, a avut asigurări ferme că proiectul se va face. Dacă nu se va face, va cere despăgubiri şi nu ştiu ce se va întâmpla. În mod sigur însă, nu va exista răspunderea Guvernului şi eu trebuie să am grijă să nu existe pentru că el dă bani tot din banii cetăţenilor”, a spus Ponta.
Mai mult, lui Băsescu i-a fost imputat faptul că a fost „promotor” al exploatării aurifere. „Acea companie s-a bazat pe declaraţiile publice de susţinere făcute de către Traian Băsescu. Marele promotor al proiectului a fost Traian Băsescu. O să plătim cu toţii, ce să facem…”, a apreciat Ponta.
El s-a arătat sceptic că legea privind Roşia Montană mai are vreo şansă de adoptare, în condiţiile în care liderii PNL şi PDL, Crin Antonescu, respectiv Vasile Blaga, s-au arătat împotrivă. „Noi am crezut că este necesară o comisie parlamentară care să-i cheme şi pe cei care erau pro şi pe cei care erau contra. Între timp, au apărut declaraţiile unor lideri politici ai grupurilor parlamentare, Vasile Blaga şi Crin Antonescu, înainte să se facă comisia, prin care au spus că sunt contra. Atunci ce să facem? Să aducem o comisie să-i convingă. Din moment ce nu există sprijin parlamentar, atunci n-are rost să mai ţinem oamenii încurcaţi. Se respinge şi ştim foarte clar că nu se face acest proiect”, a mai spus prim-ministrul.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că el nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, aceasta fiind poziţia sa personală, urmând ca liberalii să adopte ulterior o decizie. Printre motivele invocate de către Antonescu a fost şi faptul că nu poate susţine un proiect propus de Guvern, dar căruia prim-ministrul i se va opune în calitate de deputat.
„Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Fie ar trebui retras, ceea e nu e cazul din moment ce a ajuns deja de la Guvern în Parlament, fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore ce împiedică acum realizarea acestui proiect”, a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PNL a arătat că are trei argumente majore în favoarea acestei poziţii, formulată chiar înaintea dezbaterii care urmează să aibă loc în Parlament. Primul este legat de faptul că exploatarea auriferă riscă să creeze o scindare în sânul societăţii româneşti. „Este un proiect de anvergură naţională pentru că implică resursele naţionale foarte importante ale unei naţiuni, ceea ce presupune o susţinere publică (…) Proiectul produce acum o semnificativă scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare ce nu poate fi ignorat”, a motivat liberalul.
În al doilea rând, Antonescu nu vrea ca demararea exploatării să alimenteze suspiciunile legate de faptul că politicienii importanţi ar fi fost determinaţi să susţină proiectul printr-un lobby incorect. „Există o uriaşă suspiciune în opinia publică românească că decidenţii politici nu ar acţiona în conformitate cu interesele naţionale legitime. Personal, nu cred că cineva dintre decidenţii politici importanţi sunt angajaţi într-un lobby specific companiei Gold Corporation”, a spus preşedintele Senatului.
Al treilea set de obiecţii este legat de aspectele formale prin care a fost promovat proiectul de lege privind Roşia Montană în Parlament. „E vorba de anumite fragilităţi ale proiectului iniţiat de Guvern, dar prim-ministrul ne spune că va vota împotriva lui ca parlamentar. Un proiect cu obiecţii din partea însuşi Ministerului Justiţiei, iar avizul de mediu ne prilejuieşte situaţia inedită că va da sau nu avizul în funcţie de votul din Parlament”, a declarat Crin Antonescu.