Ponta, despre riscul unor despăgubiri către Gold Corporation: O să plătim cu toţii

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că există riscul ca firma canadiană Gold Coroporation să solicite despăgubiri în urma respingerii proiectului de exploatare de la Roşia Montană şi a spus că unul dintre cei care va purta vina pentru această situaţie este preşedintele Traian Băsescu, despre care a spus că a fost "marele promotor" al proiectului.
Filip Stan
09 sept. 2013, 12:25
Ponta, despre riscul unor despăgubiri către Gold Corporation: O să plătim cu toţii

Victor Ponta a estimat că respingerea proiectului Roşia Montană va atrage după sine acţionarea în judecată a statului român de către firma canadiană. „Vom avea sigur un proces. N-am vrut să dau eu o decizie, să pierdem procesul şi să căutăm bani de la Guvern. Am vrut să existe o decizie a Parlamentului”, a declarat primul-ministrul.

Acesta susţine că pentru plata eventuală de despăgubiri vinovat se face preşedintele Traian Băsescu. „Compania, din 1998 încoace, dar mai ales din 2005 de când este preşedinte Traian Băsescu, a avut asigurări ferme că proiectul se va face. Dacă nu se va face, va cere despăgubiri şi nu ştiu ce se va întâmpla. În mod sigur însă, nu va exista răspunderea Guvernului şi eu trebuie să am grijă să nu existe pentru că el dă bani tot din banii cetăţenilor”, a spus Ponta.

Mai mult, lui Băsescu i-a fost imputat faptul că a fost „promotor” al exploatării aurifere. „Acea companie s-a bazat pe declaraţiile publice de susţinere făcute de către Traian Băsescu. Marele promotor al proiectului a fost Traian Băsescu. O să plătim cu toţii, ce să facem…”, a apreciat Ponta.

El s-a arătat sceptic că legea privind Roşia Montană mai are vreo şansă de adoptare, în condiţiile în care liderii PNL şi PDL, Crin Antonescu, respectiv Vasile Blaga, s-au arătat împotrivă. „Noi am crezut că este necesară o comisie parlamentară care să-i cheme şi pe cei care erau pro şi pe cei care erau contra. Între timp, au apărut declaraţiile unor lideri politici ai grupurilor parlamentare, Vasile Blaga şi Crin Antonescu, înainte să se facă comisia, prin care au spus că sunt contra. Atunci ce să facem? Să aducem o comisie să-i convingă. Din moment ce nu există sprijin parlamentar, atunci n-are rost să mai ţinem oamenii încurcaţi. Se respinge şi ştim foarte clar că nu se face acest proiect”, a mai spus prim-ministrul.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că el nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, aceasta fiind poziţia sa personală, urmând ca liberalii să adopte ulterior o decizie. Printre motivele invocate  de către Antonescu a fost şi faptul că nu poate susţine un proiect propus de Guvern, dar căruia prim-ministrul i se va opune în calitate de deputat.

„Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Fie ar trebui retras, ceea e nu e cazul din moment ce a ajuns deja de la Guvern în Parlament, fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore ce împiedică acum realizarea acestui proiect”, a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a arătat că are trei argumente majore în favoarea acestei poziţii, formulată chiar înaintea dezbaterii care urmează să aibă loc în Parlament. Primul este legat de faptul că exploatarea auriferă riscă să creeze o scindare în sânul societăţii româneşti. „Este un proiect de anvergură naţională pentru că implică resursele naţionale foarte importante ale unei naţiuni, ceea ce presupune o susţinere publică (…) Proiectul produce acum o semnificativă scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare ce nu poate fi ignorat”, a motivat liberalul.

În al doilea rând, Antonescu nu vrea ca demararea exploatării să alimenteze suspiciunile legate de faptul că politicienii importanţi ar fi fost determinaţi să susţină proiectul printr-un lobby incorect. „Există o uriaşă suspiciune în opinia publică românească că decidenţii politici nu ar acţiona în conformitate cu interesele naţionale legitime. Personal, nu cred că cineva dintre decidenţii politici importanţi sunt angajaţi într-un lobby specific companiei Gold Corporation”, a spus preşedintele Senatului.

Al treilea set de obiecţii este legat de aspectele formale prin care a fost promovat proiectul de lege privind Roşia Montană în Parlament. „E vorba de anumite fragilităţi ale proiectului iniţiat de Guvern, dar prim-ministrul ne spune că va vota împotriva lui ca parlamentar. Un proiect cu obiecţii din partea însuşi Ministerului Justiţiei, iar avizul de mediu ne prilejuieşte situaţia inedită că va da sau nu avizul în funcţie de votul din Parlament”, a declarat Crin Antonescu.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul autentic românesc pentru care nemții plătesc oricât. Se vinde ca pâinea caldă și profitul a ajuns și la 1 milion de euro. „Un singur retailer german a comandat 100 de TIR-uri”
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Autoturism Căzut de pe un Pod din Lemn în Râul Bolătău: Trei Persoane Transportate la Spital
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'