Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că decizia la reuniunea grupurilor PNL s-a luat prin vot, iar „poziţia politică asumată de parlamentarii PNL e de a vota împotriva acestui proiect de lege”.
„A fost o reuniune a grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, Partidul Naţional Liberal, o reuniune nu de urgenţă, dar liderii grupurilor parlamentare au propus să ne reunim şi să vedem dacă grupurile Partidului Naţional Liberal adoptă o poziţie politică, o linie comună de exprimare în raport cu proiectul de exploatare Roşia Montană. Punctul meu de vedere, exprimat în cursul dimineţii, a fost luat şi el în calcul şi după o dezbatere nu foarte aplicată, în urma unui vot, poziţia politică asumată de parlamentarii Partidului Naţional Liberal este de a vota împotriva acestui proiect de lege„, a declarat Crin Antonescu.
Liderul PNL a ţinut să precizeze că subiectul legat de comisia specială care ar fi urmat să fie constituită în cazul Roşia Montană nu are legătură cu poziţia PNL împotriva acestuia.
„Nu eu sau nu PNL am fost împotriva unei comisii comune (speciale, n.r.), deci proiectul trebuie discutat oricum în Senat, el a fost înaintat. Nu noi am anulat sau am blocat desfăşurarea şedinţei Birourilor Permanente reunite, am constatat această situaţie, proiectul este în Senat, e în procedură de urgenţă. Indiferent sub ce formă poziţia politică a PNL, a parlamentarilor săi, este de a vota împotriva acestui proiect de lege privitor la Roşia Montană„, a afirmat Antonescu.
El a menţionat că au fost înregistrate două persoane care s-au exprimat împotriva unui vot negativ pe proiectul Roşia Montană.
Antonescu a precizat că parlamentarii PNL care au votat împotriva proiectului la nivelul grupului îşi vor menţine poziţia şi în plenul celor două camere sau în comisiile de specialitate.
Antonescu a mai declarat că proiectul de lege privind Roşia Montană poate fi votat în Parlament şi fără PNL, întrucât liberalii nu sunt majoritari, menţionând că nu a fost informat de premier cu privire la eventualele despăgubiri la care ar fi obligat statul român.
Întrebat fiind de către jurnalişti cum vede declaraţiile premierului Ponta care acuza un joc politic şi o încercare de a „prosti lumea” în ceea ce priveşte constituirea unei comisii pe subiectul Roşia Montană, Antonescu a răspuns: „Faptul că eu sau oricine altcineva dintre liderii politici sau dintre parlamentari este pentru sau contra nu înseamnă că nu mai discutăm în Parlament. Oricât m-ar flata, domnul Ponta nu mă poate confunda pe mine sau nu poate substitui voinţa unui Parlament întreg cu voinţa mea. Eu sunt pentru sau sunt contra, am anunţat că sunt contra, dar asta nu însemna cu nimic că nu se mai discută în Parlament, în comisii, speciale sau nu”.
Şeful Senatului a precizat că subiectul Roşia Montană nu a fost discutat la nivel politic în USL înaintea adoptării proiectului de lege în Guvern, dar a precizat că acest lucru ar fi fost indicat.
Liderul PNL a fost întrebat, de asemenea, dacă a luat în calcul eventualele despăgubiri despre care a făcut vorbire Victor Ponta în cazul nerealizării proiectului Roşia Montană.
„Dar premierul le-a luat în calcul? N-am avut o discuţie despre asta. Presupun că nu e vorba de despăgubiri semnificative sau de asemenea riscuri, pentru că altfel premierul nu ar fi spus că votează împotriva proiectului. Dacă să spune căderea acestui proiect atrage despăgubiri, atunci cum să votezi ca prim-ministru împotriva lui? Deci eu cred că aici e o neînţelegere…”, a explicat Antonescu.
El a menţionat că nu are de ce să-şi asume politic niciun fel de plată şi nici PNL deoarece „nu a încheiat niciun fel de înţelegere cu niciun fel de firmă, cu niciun fel de grup de afaceri”.
„Cred că avem libertatea în Parlament să ne pronunţăm într-un fel sau altul şi nu văd niciun fel de legătură între opţiunea noastră pentru un vot sau altul cu aceste sume înspăimântătoare pe care le spuneţi dumneavoastră”, a mai afirmat liderul PNL, răspunzând unei întrebări care invoca declaraţii ale premierului privind despăgubiri de 2 miliarde de lei.
„Eu nu prea înţeleg, de când până când statul român are obligaţii. Dacă statul român avea obligaţii ce mai discutăm noi la Parlament? În orice caz, eu nu am angajat statul român în nişte obligaţii încât cineva să-mi povestească mie despre daune şi nu ştiu nimic de la premier”, a mai spus Antonescu.
Liderul PNL a fost întrebat care a fost poziţia miniştrilor PNL care au avizat proiectul de lege şi au votat împotriva actului normativ.
„Un singur ministru liberal a avizat acest proiect, şi anume ministrul Culturii Daniel Barbu„. „A dat toate justificările, sunt de acord cu domnia sa. Din punct de vedere al Ministerului Culturii proiectul merita avizat„, a adăugat Antonescu.
Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România. Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă. Votul senatorilor a urmat unor intense dezbateri pe tema oportunităţii exploatării de la Roşia Montană.
Crin Antonescu declara luni la prânz că el nu susţine proiectul exploatării de la Roşia Montană, aceasta fiind poziţia sa personală. Printre motivele invocate de către Antonescu a fost şi faptul că nu poate susţine un proiect propus de Guvern, dar căruia prim-ministrul i se va opune în calitate de deputat.