Atanasiu (PNL): Susţin în continuare exploatarea de la Roşia Montană

Senatorul Teodor Atanasiu (PNL) a afirmat, într-un interviu acordat pentru pesurse.ro, că rămâne un susţinător al exploatării miniere de la Roşia Montană. Mai mult, a declarat că dezacordul liberalilor nu priveşte ideea exploatării în sine, cât proiectul de lege care a fost trimis la Parlament. Cu mai puţin de o săptămână în urmă, Atanasiu declara la România TV că va vota în favoarea acestui proiect.
Romania TV
10 sept. 2013, 08:10
Atanasiu (PNL): Susţin în continuare exploatarea de la Roşia Montană

„Eu susțin în continuare proiectul de exploatare de la Roșia Montană și orice proiect care e făcut pe bază legală pentru continuarea exploatărilor în România dintr-un motiv foarte simplu: o dată, avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de taxe și impozite care să strâng de acolo, să nu uităm că avem deficit la fondul de pensii, să nu uităm că avem deficit la fondul de șomaj, să nu uităm că avem deficit la bugetul de asigurări de sănătate, să nu uităm că bugetul de stat este atât de mic încât nu își permite investiții de stat necesare pentru infrastructură, deci avem nevoie de bani din toate punctele de vedere și atunci e nevoie de exploatare”, a declarat Teodor Atanasiu.

În schimb, Atanasiu este nemulţumit de proiectul de lege referitor la Roşia Montană, arătând că nu este atributul Parlamentului să dea avize de mediu sau de patrimoniu, printr-o lege care conţine mai multe excepţii de la legislaţia în vigoare.

„PNL a decis să nu voteze proiectul de lege, nu proiectul de exploatare, fiindcă nu acela a fost luat în discuție. Proiectul de lege are multe probleme: în primul rând este un proiect de lege care face excepții de la legislația în vigoare, de la legile speciale ale fiecărei instituții. (…) Pe de altă parte, exproprierile sunt un subiect foarte sensibil pentru noi liberalii. Ştiți că suntem partidul care ne-am bătut cel mai mult pentru dreptul la proprietate și asigurarea acestui drept de proprietate, ori în acest proiect de lege se vorbește despre exproprieri pe baza unei legislații care nu se potrivește proiectului, pe baza unei legislații care se referă doar la lucrările de interes public, se spune că se fac exproprieri în interes public , ori acolo nu e vorba de interes public, este vorba de o afacere privată în care cineva sapă, scormonește, scoate metalele prețioase de acolo, le prelucrează și le vinde mai departe, nu e vorba de nici un interes public, nu se plimbă nimeni pe autostrăzi, pe poduri sau pe altceva pe acolo”, a argumentat Atanasiu.

Liberalul crede că sunt argumente solide pentru ca exploatarea aurului să înceapă la Roşia Montană, dar în alte condiţii. „Cred că poporul român astăzi e destul de sărac și are suficiente nevoie încât să merite să facem exploatările astăzi. Mai departe, revine rolul statului ca să fie un proiect bun, să primească avize și să fie un stat serios ca să urmărească implementarea unui proiect bun”, a spus preşedintele PNL Alba.

Acesta nu a exclus ca viitorul proiect de exploatare să-i aibă ca iniţiatori tot pe cei de la Gabriel Resurces, dar în alte condiţii decât cele propuse prin legea iniţiată de guvernul Ponta. „Premierul a venit nu cu acel proiect de exploatare, a venit cu un proiect de lege care să grăbească și care să modifice o legislație în vigoare. Adică a asimilat de exemplu proprietățile de acolo care trebuie exproprietate cu un proiect de utilitate publică. Nu e de utilitate publică și atunci a zis să facă exproprierea pe baza legii de utilitate publică, nu e adevărat. Doi la mână, au grăbit niște termene, au zis Ministerul Mediului într-o lună să dea aviz pozitiv sau negativ. Ministerul ăsta are niște proceduri, prin lege specială care durează mai mult de o lună jumate”, a spus Atanasiu adăugând că, în cazul în care legea ar fi trecut de Parlament, ar fi fost respinsă de Curtea Constituţională, în cazul unei posibile sesizări de neconstituţionalitate.

Parlamentarul de Alba, Teodor Atanasiu, declara pe 3 septembrie că va vota „pentru” adoptarea acestui proiect.

„Pentru noi, problema locurilor de muncă în Munţii Apuseni este una foarte acută. Avem nevoie de orice fel de investiţii, de crearea oricăror locuri de muncă. Bineînţeles că ne interesează şi protectia mediului şi protejarea patrimoniului istoric şi cultural şi de aceea vrem ca acest proiect să fie unul corect, bine pus în parctică şi bine urmărit de către autorităţile statului român, astfel încât să avem nu doar siguranţa locurilor de muncă şi a unor câştiguri imediate, dar şi siguranţa unei vieţi îndelungate pe acel teritoriu, în condiţii de sănătate şi prospetitate”, a declarat Teodor Atanasiu pentru România TV.

Chiar dacă a votat „pentru” proiectul de hotărâre de Guvern, parlamentarul a precizat că o să fie foarte atent la cum o să se respecte îndeplinirea tuturor paşilor din proiectul Roşia Montană, „fiindcă statul român aici a păcătuit până acum, nu cu proiecte proaste, ci cu neurmărirea punerii în practica a proiectelor”.

Întrebat dacă este necesar să se organizeze un referendum pentru Roşia Montana, Teodor Atanasiu a reamintit s-a făcut deja un referendum zonal. „Un stat îşi poate consuma oricând resursele pe care le are. De obicei, un popor îşi consumă resursele limitate pe care le are atunci când îi este foame, când are lipsuri, iar astăzi românii nu sunt în situaţia în care sunt foarte fericiţi şi în situaţia în care să-şi păstreze resursele pentru mai târziu”, a conchis oficialul.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Uluitor! O româncă, Maria Fumea, a supervizat finalele olimpice de gimnastică de la Paris! Ce s-a întâmplat în finala de la sol în care Bărbosu a pierdut bronzul după contestaţie
Capital.ro
Codul Rutier te obligă. Amendă de până la 3.300 de lei pentru șoferii care au asta pe mașină
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Va intra România în recesiune? Anunț de ultim moment
Adevarul
Impactul declarațiilor ÎPS Teodosie: Normele religioase stricte lasă urme care persistă și în viața adultă ANALIZĂ
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Cum te jefuiesc stăpânii plajelor. Turiștii nu-și cunosc drepturile
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Explicația surprinzătoare a clujencei care și-a închiriat apartamentul cu 8.000 de euro, pe durata festivalului UNTOLD: „Am scris un zero în plus”
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să aibă acest document. Scrie în Codul Civil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Mahmoud Abbas acuză Israelul de prelungirea conflictului din Gaza după asasinarea lui Ismail Haniyeh
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!