Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Timişoara, poliţiştii şi procurorii DIICOT din municipiu au reuşit, în cursul săptămânii trecute, destructurarea unei grupări infracţionale specializată în înşelăciuni prin sisteme informatice, trei dintre membrii grupării fiind arestaţi preventiv, pentru 29 de zile.
Conform sursei citate, în urma investigaţiilor, declanşate în 2010, s-a stabilit că începând cu anul 2008 cinci membri ai unei grupări infracţionale ar fi postat, pe mai multe site-uri de profil din Germania, anunţuri frauduloase de vânzare a unor autoturisme de lux, precum şi oferte de închiriere a unor imobile de lux situate în zone centrale ale marilor oraşe din Germania, la preţuri avantajoase.
Ofertele postate de către liderul grupării, un tânăr, de 25 de ani, din judeţul Vâlcea, prezentau fotografii cu detalii ale unor imobile care existau în realitate, însă asupra cărora acesta nu avea niciun drept de a le oferi spre închiriere, mai arată sursa citată.
Pentru a fi cât mai credibil, bărbatul a cumpărat mai multe domenii de internet din Anglia, pe care a postat site-uri create de el şi de colaboratorii săi, ce purtau siglele unor cunoscute firme de curierat, indicând, astfel, în corespondenţa purtată cu victimele, link-uri care conduceau utilizatorul spre aceste site-uri.
Ceilalţi membri ai grupării au sprijinit activitatea liderului, fie prin crearea sau modificarea site-urilor, fie prin retragerea banilor şi redistribuirea lor către ceilalţi membrii ai grupării.
„Pentru a întrerupe legătura dintre el şi părţile vătămate, liderul grupului ar fi creat mai multe identităţi fictive, care reprezentau proprietari ai imobilelor prezentate spre închiriere şi agenţi imobiliari, pe numele cărora victimele au transferat sumele de bani reprezentând chiria în avans”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, în urma cooperării internaţionale dintre poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţi Organizate – IGPR, Interpol şi BKA (Bundeskriminalamt) din Germania s-a reuşit identificarea a 26 de persoane înşelate din Germania şi a uneia din România, care au fost prejudiciate cu o sumă estimată la 80.000 de euro.
Cei trei suspecţi arestaţi preventiv pentru 29 de zile sunt cercetaţi pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional, introducerea, modificarea sau ştergerea, fără drept, de date informatice, în scopul obţinerii unui beneficiu material şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar pentru alţi doi dintre membrii grupării au fost întocmite documentele, în vederea emiterii mandatelor de arestare, în lipsă, întrucât aceştia se sustrag urmăririi penale.