Cum preţul benzinei creşte mai ceva ca Făt Frumos, mulţi români au ales să mai lase maşina în garaj şi să folosească bicicleta. Mulţi dintre cei care nu au bicicletă au decis că e timpul să îşi cumpere una.
„Ca orice domeniu şi piaţa bicicletelor a fost afectată de criza financiară, cu toate acestea anul acesta s-a înregistrat o creştere a vânzărilor faţă de anul trecut cu cel puţin 10%, chiar dacă preţurile sunt mai mari”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Dragoş Ardeleanu, director asassport.ro.
Preţurile la biciclete au crescut cu aproximativ 10% faţă de anul trecut, din cauza scumpirii materiei prime. Pentru anul viitor comercianţii de biciclete văd vânzări mult mai mari.
„Sperăm ca vânzările să crească cu 50% anul viitor, în urma semnalelor pe care le avem din piaţă, precum şi a unei promovări mai bune”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Călin Margin, reprezentant hellofitness.ro.
Români se dau în vânt după Mountain Bike
Pe segmentul vânzărilor de biciclete românii cumpără ce este mai ieftin, chiar dacă le plac cele mai bune.
„În principal cele mai vândute/căutate modele în magazinul nostru sunt bicicletele din categoria „Mountain Bike”, iar ca preţ se învârt în jurul valorilor 1000-3000 de lei, dar raportat la piaţa de biciclete, în general cele mai căutate sunt bicicletele low-cost cu preţuri variind între 350-700 de lei”, a mai spus Dragoş Ardeleanu.
Cât costă o bicicletă
Preţul unei biciclete începe de la 350 de lei şi poate ajunge, în funcţie de model şi la 30.000 de lei.
„Preţul bicicletelor în magazinul nostru variază între 600 de lei, marci precum Sprint sau DHS, şi poate ajunge până la 30.000 de lei, aici referindu-ne la bicicletele Stevens. Ca şi utilizare cele ieftine se folosesc de obicei în oraş sau pe drumuri amenajate, chiar dacă au design de Mountain Bike, în schimb cele mai scumpe (referindu-ne în special la bicicletele Mountain Bike) au ca principală caracteristică greutatea redusă (o diferenţă de până la 6-7 kg), performanţele crescute ale componentelor şi geometria cadrelor”, a precizat Dragoş Ardeleanu.
Noutăţi pe două roţi
Fiecare productor încearcă de la an la an să aducă noutăţi în domeniu. „De exemplu, încă de anul trecut majoritatea importatorilor/distribuitorilor au introdus pe piaţa noastră bicicleta cu roata de 29” (29er), iar de anul acesta majoritatea producătorilor a renunţat la roata de 26” în favoarea roţilor de 29” sau 27.5”. O altă noutate în domeniu ar fi un nou sistem de transmisie dezvoltată de cei de la Pinion, care este mult mai performant. Printre primele modele de biciclete dotate cu acest sistem fiind bicicleta Stevens P18″, a amintit Dragoş Ardeleanu.
O altă noutate ar fi culorile anumitor biciclete.
„Anul acesta au apărut biciclete cu vopsea mată. Acestea se vând foarte bine, mai bine ca cele cu vopsea metalizată. Aşa le-a făcut producătorii, nu le-au făcut ca să fie mai ieftine, din contră, sunt mai scumpe. În general bărbaţii cumpără culori mate închise, iar femeile culori mate deschise”, a mai spus Călin Margin.
Recensământ pentru bicicletele
„În România nu se cunoaşte numărul total al bicicletelor existente, dar autorităţile sunt curioase. În momentul de faţă nu există o evidenţă clară a numărului de biciclete însă din cunoştinţele noastre se lucrează la un recensământ sau mai bine zis o bază de date cu posesori de biciclete”, a precizat Dragoş Ardeleanu.
Oricum, numărul bicicletelor existente în România este mult mai mic ca în ţările occidentale. „Deşi numărul de utilizatori creşte în fiecare an, suntem de părere că piaţa din ţara noastră încă nu a ajuns la nivelul pieţelor din străinătate (aici ne referim mai ales la pieţele din occident) aici intervenind mai mulţi factori, cel mai important fiind factorul financiar şi infrastructura fiind foarte deficitară.