Întrebat dacă în decizia sa a contat faptul că Victor Ponta a declarat că se va opune, în calitate de deputat, proiectului Roşia Montană, preşedintele PNL a răspuns: „Destul de puţin. Acum înţeleg că dacă nu votăm proiectul, statul român va plăti 2 miliarde de dolari, dar premierul ne spune că nu-l votează ca deputat, iar Rovana Plumb, care a susţinut a făcut o pledoarie pentru proiect ca ministru al Mediului, spune că s-ar putea să voteze şi ea contra”.
Pe de altă parte, Antonescu a negat afirmaţi că PSD şi Ponta ar fi avut o atitudine duplicitară în chestiunea Roşia Montană. „Nu pot face această acuzaţie. Poate neclară, duplicitară nu”, a precizat liberalul.
Antonescu crede că atacurile îndreptate mpotriva partidului său în legătură cu poziţia faţă de Roşia Montană sunt nejustificate. „PNL a decis să voteze împotrivă. N-am făcut nici un atac, nu le-am cerut altora să voteze la fel. Nu avem nici un angajament, nici o declaraţie publică că vom vota pentru”, a explicat preşedintele Senatului.
Astfel, atitudinea liberalilor ar fi fost justificată în contextul în care nu se stabilise o poziţie comună a USL. „Din moment ce nu a existat o poziţie de vot, nu înţeleg de ce unii din PSD s-au supărat. Asta chiar nu pot să înţeleg”, a spus Crin Antonescu.
„În momentul în care proiectul a fost avansat pe ordinea de zi a Guvernului nu am avut nicio discuţie înainte la nivelul USL, am solicitat premierului amânarea discutării proiectului cu o săptămână pentru ca să putem discuta în USL. Nu s-a putut, nu s-a amânat. După aceea am avut o discuţie destul de strânsă cu premierul care a spus «Bun, în Parlament fiecare analizează proiectul din ce punct de vedere doreşte, fiecare votează cum vrea». Cunoaşteţi chiar declaraţiile despre propriul vot. În sensul acesta cred că lucrurile nu sunt chiar aşa de tensionate pe cum se tem unii”, a mai afirmat liderul PNL.
El a precizat că licenţa de exploatare există încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la 2 miliarde de euro.
”Există din 1999-2000 licenţă de exploatare. (…) În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de 2 miliarde de euro. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare. (…) În Guvern toată lumea şi-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect”, a mai spus Ponta, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu grupul UDMR.
Senatorii Comisiei juridice au dat marţi aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.