Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Începerea anului şcolar este un eveniment extrem de important pentru copilul care merge pentru primă dată la şcoală, dar şi pentru părinţii acestuia. Pregătirea micuţilor pentru viaţa de şcolar este foarte importantă, astfel că părinţii ar trebui să se pregătească foarte bine pentru acest moment.
Iulian Tudor
13 sept. 2013, 10:00
Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Luna septembrie anunţă una dintre cele mai proaste veşti pentru copii: începe şcoala! Gata cu vacanţa, cu programul de voie, cu orele târzii de culcare, cu joaca, cu lipsa de responsabilităţi. Trecerea de la starea de „permanent liber” la programul stric din timpul şcolii este mult mai grea pentru micuţii care merg pentru prima dată la şcoală.

CITEŞTE ŞI: Începe şcoala: Sfaturi importante pentru părinţi

Pentru a le face copiilor tranziţia mai uşoară spre şcoală, specialiştii au câteva recomandări pentru părinţi.

Micuţii trebuie pregătiţi pentru noile reguli de disciplină pe care le impune şcoala. Părinţii trebuie să le povestească că vor sta câteva ore la şcoală, că nu trebuie să-şi deranjeze colegii la şcoală, că trebuie să asculte de învăţătoare şi să-i comunice orice problemă are.

„Pentru cei mici, şcoala este un lucru intrigant şi distractiv la început. Ei vor să facă asta, sunt doritori să vadă despre ce este vorba, pentru că este clar o nouă etapă din viaţa lor. Curiozitatea copiilor vizavi de şcoală trebuie întărită şi de motivaţie. Părinţii trebuie să găsească lucruri de care copiii sunt interesaţi şi pe care micuţii le-ar putea dezvolta la şcoală. Părinţii trebuie să-i motiveze pe copii să se antreneze de unul singur, încet, încet, în activităţile de la şcoală. De asemenea, adulţii nu trebuie să uite să-şi laude şi să-şi recompenseze copiii. Dacă un copil este lăudat, el va fi cu atât mai motivat şi să facă lucruri şi să povestească despre ele”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET psihologul Alina Plăişeanu.

Este foarte important ca părinţii să nu le vorbească copiilor despre şcoală ca şi când ar fi ceva de speriat, din contră, trebuie să le vorbească despre şcoală numai în termeni pozitivi. Câteva poveşti amunzante din experienţa părinţilor ca elevi le-ar fi micuţilor de mare ajutor.

Dacă le sunt prezentate părțile bune ale școlii (faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că vor fi sunt trataţi ca niște „oameni mari”, că programul este mai scurt decât la grădiniță), copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă şcoala.

„Partea de socializare este importantă pentru copii. Din şcoală încep să se lege relaţii mai strânse decât cele din grădiniţă. Părinţii trebuie să discute cu copiii lor despre prietenii noi pe care şi-i vor face la şcoală, despre noii parteneri de joacă, despre activităţile extraşcolare pe care le vor putea face împreună cu noii prieteni”, a explicat Alina Plăişeanu.

Începerea şcolii înseamnă şi un program mult mai strict de somn, cu care copiii ar trebui să înceapă să se obişnuiască. Dacă în vacanţă li se permitea să adoarmă mai târziu seara şi să lenevească în pat dimineaţa, odată ce încep cursurile, aceste obiceiuri trebuie să dispară.

Problema trezitului dimineaţa devreme este direct legată de modul în care copilul îşi va începe ziua. De aceea, este bine că părinţii să încerce să le creeze copiilor o rutină matinală. Indiferent că acesta se spală pe dinţi înainte sau după ce se îmbrac[, important este ca ordinea acţiunilor să fie păstrată. Astfel totul va merge mai uşor şi nu va fi nevoie să îi reaminitiţi în fiecare dimineaţă ce are de făcut.

„Rutina este foarte importantă. Un program fix, pe lângă faptul că îl antrenează pe copil în a face faţă mult mai bine activităţilor, îi dă copilului ocazia să anticipeze ce se va întâmpla. Copiii adoră să trăiască în rutină, tocmai pentru că aşa îşi pot imagina că în urmatoarea perioadă vor face ceva anunţat şi clar evidenţiat”, a mai precizat psihologul.

Încă din primele zile de şcoală este bine ca părinţii să-i ajute pe copii să deprindă abilităţi de învăţare. Atunci când un copil ştie cum să-şi organizeze timpul, dar şi cum să înveţe într-un timp cât mai scurt, va fi mult mai mulţumit. Sunt copii care doar stau cu cărţile şi caietele în faţă, dar gândul le zboară departe. De aceea, cel puţin la începutul şcolii, este bine ca părinţii să stea cu ei atunci când îşi fac temele. Şcolarii trebuie să înţeleagă că dacă îşi folosesc timpul eficient le va rămâne timp şi pentru joacă.

„Este important să se delimiteze spaţiul de învăţare. Nu mâncăm în timp ce facem lecţii şi nici nu ne uităm la desene. Este important să i se explice de ce învaţăt unele lucruri şi la ce îl ajută. Este foarte important ca părintele să îşi dea seama de rezista copilul, să îşi dea seama cât poate fi copilul funcţional, pentru că după timpul acesta este greu să mai faci ceva cu el”, a conchis specialistul.

VEZI ŞI: Ministrul Educaţiei este drastic. Părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală vor fi amendaţi

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Lacurile celebre din România unde scăldatul este interzis. Mulți turiști nu știu asta
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Regulile drastice stabilite de Prințesa Kate. William s-a executat pe loc
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Provocările Forțelor Aeriene Ucrainene în Operarea Avioanelor F-16: Lipsă de Piloți Pregătiți și Infrastructură Vulnerabilă
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!