Arădenii se debranşează ilegal de la reţeaua de termoficare a oraşului. Vezi de ce

Aproape toate deconectările de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Arad s-au făcut ilegal în acest an, proprietarii de locuinţe preferând să plătească o amendă decât să parcurgă procedurile legale, care necesită timp, aprobări şi costuri de patru ori mai mari.
Romania TV
11 sept. 2013, 12:39
Arădenii se debranşează ilegal de la reţeaua de termoficare a oraşului. Vezi de ce

Potrivit reprezentanţilor CET Hidrocarburi Arad, furnizorul de energie termică, sute de proprietari de locuinţe din oraş au ales, în acest an, să se deconecteze ilegal de la reţeaua termică a oraşului, în timp ce în anii trecuţi nu au fost constatate astfel de situaţii.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marina Plaveţi, a declarat, miercuri, că în timp ce doar cinci proprietari de locuinţe şi-au depus cereri de deconectare, care le-au fost aprobate, alţi 223 au ales calea ilegală, astfel că aproape toate deconectările de la reţea au fost făcute fără parcurgerea etapelor legale.

„Este o situaţie pe care nu am întâlnit-o în anii precedenţi, dar asta şi pentru că astfel de constatări se fac doar în urma denunţurilor sau autodenunţurilor. Cei care se deconectează ilegal plătesc o amendă la Primăria Arad, cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei”, a declarat Plaveţi.

Conform sursei citate, parcurgerea etapelor legale înseamnă costuri de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât amenda plătită. În plus, în varianta omiterii căii legale, prorietarii nici nu mai aşteaptă 45 de zile, cât durează procedurile.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat că, până în prezent, au fost date 187 de amenzi pentru deconectări ilegale, fiind în curs de soluţionare şi celelelalte cazuri constatate de furnizorul de energie termică.

Preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, Dorina Lupşe, a declarat, miercuri, că tot mai mulţi proprietari aleg varianta renunţării pe cale ilegală la sistemul centralizat de termoficare pentru că este mai ieftin şi mai rapid, oamenii ocolind procedurile birocratice.

„Practic, oamenii îşi taie ţevile şi merg imediat la CET pentru a se autodenunţa, plătind amenda. Atâta vreme cât amenzile sunt mici în comparaţie cu suma ce trebuie plătită la o deconectare legală, această situaţie va lua amploare. Din păcate, locatarii care rămân în sistemul centralizat, tot mai puţini, vor suporta costuri mai mari cu încălzirea”, a declarat Lupşe.

Conform sursei citate, asociaţiile de proprietari sunt singurele care se pot îndrepta împotriva celor care se deconectează ilegal, „dar nu există încă astfel de cazuri, pentru că procesele şi expertizele implică alte cheltuieli însemnate”.

„Un motiv pentru care arădenii se debranşează de la reţea este preţul mare al gigacaloriei. După Constanţa, Aradul este al doilea oraş din punctul de vedere al preţului gigacaloriei, care este de 290 de lei. Administraţia locală nu a făcut nimic în ultimii ani pentru reducerea costurilor de producţie şi furnizare a agentului termic”, a spus Lupşe.

În municipiul Arad există 33.928 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare, mai puţin cu 25 la sută faţă de numărul maxim de branşamente, existent în anii ’90, înainte de primele deconectări voluntare.

În 2012, 147 de proprietari de locuinţe au renunţat legal la sistemul centralizat de încălzire.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Minerva anunță de cine este protejată, de fapt, zodia ta. Cum îți influențează protectorul viața și ce impact are asupra ta
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Mașinile care NU mai trec Inspecția. Obligatoriu în 30 de zile
Playtech.ro
AVEM decizia TAS pentru Sabrina Voinea și Ana Bărbosu! Total neaşteptat ce măsură s-a luat
DailyBusiness
Alertă în România! ADIO murături în 2024
Adevarul
Prezență bizară în zona centurii localității Florești din Cluj. A fost apelat 112, polițiștii fac căutări
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Ce pregătește Netflix. Seria care va spulbera topurile
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
TAS a decis: vești CRUNTE pentru Sabrina Voinea. E sau nu corect verdictul lor final?! Tu ce părere ai?
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Anunț pentru toți românii cu buletin și card bancar. E complet gratuit. Statul te ajută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Decizie TAS: Ana Maria Bărbosu Câștigă Medalia de Bronz la Sol în Jocurile Olimpice
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!