Potrivit unui comunicat al ISU Bucureşti, de dimineaţă până în jurul prânzului va avea loc ceremonialul comemorativ de cinstire a eroilor pompieri, urmat de depuneri de coroane şi jerbe de flori la „Monumentul Eroilor Pompieri”. La finalul festivităţii vor încânta audienţa şase plutoane din blocul de defilare din componenţa cărora fac parte pompieri bucureşteni.
De asemenea, în parcul „Carol I” (intrarea dinspre b-dul Mărăşeşti), de la ora 10,00 până la 18,00 se va prezenta o expoziţie de tehnică deschisă tuturor celor dornici să cunoască mijloacele de intervenţie ale pompierilor.
Patru plutoane de pompieri vor participa, de la ora 14,50, la defilarea cu cântec (acompaniate de muzica reprezentativă a ISU Bucureşti) pe itinerariul Piaţa Tricolorului (Cercul Militar Naţional) – Calea Victoriei (spre Palatul CEC) – str. Franceză – Piaţa Sfântul Anton.
Ziua pompierilor se sărbătoreşte la 13 septembrie, începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluţiei de la 1848.
În această zi, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti în timp ce cele ţariste înaintau spre Capitală dinspre Focşani. Pentru a stăvili intervenţia militară străină, populaţia Bucureştilor a ieşit în calea otomanilor la Cotroceni încercând să oprească ocuparea Capitalei.
O delegaţie formată din revoluţionari, foşti membri ai guvernului provizoriu, a încercat, la rându-i, să trateze ocolirea Capitalei. Fuad Paşa a refuzat orice negocieri, i-a arestat pe revoluţionari, înaintând pe trei coloane spre centrul oraşului.
În faţa garnizoanei Regimentului II din Dealul Spirii, Fuad Paşa a avut noi incidente. Colonelul Radu Golescu a refuzat să evacueze clădirile. În pline parlamentări, spre garnizoană se îndrepta compania de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Deşi turcii s-au obligat să le permită accesul în spaţiul Regimentului II, au avut loc altercaţii între turci şi români şi pe Dealul Spirii s-a dat o bătălie sângeroasă rămasă în istorie sub denumirea de ‘baia de sânge de la Bucureşti’.
Fuad Paşa şi generalul Duhamel au ocupat militar capitala. În acest fel, era înfrântă revoluţia română în Ţara Românească.