Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada august-septembrie 2013, ofiţerul de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Judeţene Călăraşi, Stelică Tănase, a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol – denunţător – în două rânduri, prin intermediar, 100.000 de euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Călăraşi, de asemenea denunţător, susţinând că are influenţă asupra acestuia şi că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv.
„Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenţia viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală de către grupul de firme al administratorului a sumei de aproximativ 5.000.000 de euro sub formă de subvenţie pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenţia viza eliberarea a trei adeverinţe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obţină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro pentru un hectar (plata unică pe suprafaţa agricolă finanţată de Uniunea Europeană – SAPS), deşi două dintre firme nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate”, se arată în comunicatul DNA.
Conform sursei citate, aceste demersuri au fost făcute cu ajutorul şefului Gărzii de Mediu Călăraşi, Vasile Gîdea, iar banii urmau să fie împărţiţi între Stelică Tănase, Vasile Gîdea, persoana intermediară şi directorul executiv adjunct al APIA Călăraşi, ultimii doi fiind denunţătorii.
„În aceeaşi perioadă, Stelică Tănase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călăraşi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro şi 10.000 de euro, în scopul soluţionării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator şi APIA Călăraşi, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise”, se mai arată în comunicatul citat.
Ofiţerul Stelică Tănase este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la dare de mită în formă continuată.
De asemenea, Vasile Gîdea, şeful Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi complicitate la dare de mită, tot în formă continuată.
Stelică Tănase şi Vasile Gîdea au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie.
Conducerea Poliţiei Judeţene Călăraşi dezaproba comportamentul Stelică Tănase şi afirmă că nu va tolera „asemenea atitudini”.
„Referitor la reţinerea de către Direcţia Natională Anticorupţie a ofiţerului de la Serviciul de Investigarea Fraudelor Călăraşi, cercetat pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi subliniază că dezaprobă, în mod ferm, astfel de comportamente şi nu tolerează asemenea atitudini, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt manifestate de cei învestiţi cu aplicarea legii. Indiferent de măsurile care vor fi luate de instanţă în acest caz, apreciem că nimeni nu este mai presus de lege şi orice deviere de acest gen trebuie sancţionată corespunzător”, se arată într-un comunicat al IPJ Călăraşi.