Participanţii la protestul organizat de comunitatea online a părinţilor Desprecopii.com şi Asociaţia Pro Civilizaţie au cerut autorităţilor să ridice definitiv toţi câinii fără stăpân de pe străzii şi să îi ducă în adăposturi, scrie Mediafax.
Manifestanţii au scandat „Dacă vă pasă, adopţie în masă” şi au afişat un banner pe care scria „Nu dejecţiilor canine pe spaţiile noastre verzi, pentru că avem dreptul la un mediu curat”.
Aceştia au avut la protest mesaje precum „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim muşcaţi”, „Jos iubitorii de câini ucigaşi”, Iubitorilor de maidanezi, nu pe banii publici” „Şi noi avem animale pe care le iubim”, „Nu putem lăsa câinii să ne mănânce copiii”, „Vrem străzi şi parcuri curate şi sigure”, „Nu mame Rahan în lupte cu haitele”, „Avem dreptul la oraşe civilizate şi ecarisate, pentru că suntem o ţară membră UE”, „Fiecare câine trebuie să fie în grija unui stăpân”, „Stop manipulării privind drepturile animalelor. Nu au dreptul de a omorî oameni”, „Unde sunt adăposturile ONG-urilor?”.
Dana Caraion, de la Asociaţia Pro Civilizaţie, a declarat pentru Mediafax vă a organizat acest protest pentru a opri manipulările aşa-zişilor iubitori de animale, care în loc să găsească soluţii eficiente pentru îngrijirea câinilor fără stăpân, manipulează opinia publică în scopul atragerii de fonduri pentru organizaţiile de profil, arătând zeci de poze în care apar câini maltrataţi.
„Şi noi suntem iubitori de animale, şi noi avem animale, pe care uneori le luăm în braţe ca pe copii, pentru a putea trece de haitele de maidanezi de pe străzi şi, cu toate acestea, nu suntem pentru existenţa lor în stradă. Adevăraţii iubitori de animale ar trebui să adopte aceşti câini, şi nu să îi folosească în campanii de strângere de fonduri”, a spus Dana Caraion.
Protestul a fost autorizat şi s-a încheiat după aproximativ două ore, fără a fi înregistrate incidente.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Înainte de adoptarea legii, municipalitatea anunţa organizarea unui referendum local, în 6 octombrie, privind eutanasierea câinilor fără stăpân. În 11 septembrie, la o zi după adoptarea legii, organizarea referendumului local a fost revocată.
În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.
Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea câinilor maidanezi a fost făcută după ce Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a fost omorât de câini, în 2 septembrie, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionuţ, în vârstă de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.
Procurorii Parchetului instanţei supreme fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.
Citeşte şi Aproape 70 de câini au fost adoptaţi în două zile din adăposturile municipalităţii