Șova: Voi vota PENTRU proiectul Roşia Montană. Investitorul nu se poate scoate de acolo decât cu forţa

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, a confirmat, sâmbătă seara, la Antena 3, că va vota pentru demararea proiectului de la Roşia Montană, argumentând prin faptul că licenţa de exploatare va fi, oricum, prelungită şi după anul 2019, când expiră licenţa, la fiecare cinci ani, printr-o simplă cerere din partea investitorului canadian.
Romania TV
15 sept. 2013, 07:58
Șova: Voi vota PENTRU proiectul Roşia Montană. Investitorul nu se poate scoate de acolo decât cu forţa

„Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană. Este vorba despre un lucru foarte simplu: licenţa de exploatare a fost dată în 1999, pe 20 de ani. Ea expiră în anul 2019, dar se poate prelungi pe câte cinci ani la simpla cerere a Roşia Montană Gold Corporation, făcută cu 60 de zile înainte de expirarea termenului. Deci, dacă această lege nu trece, licenţa de exploatare rămâne ‘a la long’. Nu există o modalitate de a scoate RMGC de acolo, decât cu forţa sau prin naţionalizare”, a afirmat Şova.

Ministrul delegat a adăugat faptul că orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile României, acesta fiind un motiv pentru care acest document nu poate fi dezvăluit în totalitate. 

„Orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile subsolului sunt secrete şi au acces la ele doar autorităţile publice. Ce pot să vă spun este că ceea ce nu se poate devoala public ce se află în exploatare de licenţă din 1999, vă pot spune ce se poate. În licenţa din 1999, nu există nicio obligaţie a RMGC privind patrimoniul, garanţiile de mediu, niciun fel de prevederi ca avantaje sociale şi economice pentru comunităţile locale. Nu conţine absolut nimic din ceea ce legea conţine”, a explicat Dan Şova.

Oficialul a menţionat, totodată, că negocierile pe acest proiect au avut loc la un nivel foarte înalt, iar redevenţa de 6% este una superioară altor proiecte aurifere din lume

„Negocierea a fost dusă până la nivelul cel mai de sus. Pot să vă spun că 6% este o redevenţă mult superioară altor exploatări de aur din lume, cred că doar cu excepţia Rusiei. Creşterea la 25% este una semnificativă şi este una garantată, conform proiectului de lege. Dacă cineva poate veni şi spune că va lua mai mult ca bani, voi fi de partea lui”, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. 

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

În 9 şi 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege referitor la Roşia Montană. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că, în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'