„Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană. Este vorba despre un lucru foarte simplu: licenţa de exploatare a fost dată în 1999, pe 20 de ani. Ea expiră în anul 2019, dar se poate prelungi pe câte cinci ani la simpla cerere a Roşia Montană Gold Corporation, făcută cu 60 de zile înainte de expirarea termenului. Deci, dacă această lege nu trece, licenţa de exploatare rămâne ‘a la long’. Nu există o modalitate de a scoate RMGC de acolo, decât cu forţa sau prin naţionalizare”, a afirmat Şova.
Ministrul delegat a adăugat faptul că orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile României, acesta fiind un motiv pentru care acest document nu poate fi dezvăluit în totalitate.
„Orice licenţă de exploatare conţine date geologice despre bogăţiile subsolului sunt secrete şi au acces la ele doar autorităţile publice. Ce pot să vă spun este că ceea ce nu se poate devoala public ce se află în exploatare de licenţă din 1999, vă pot spune ce se poate. În licenţa din 1999, nu există nicio obligaţie a RMGC privind patrimoniul, garanţiile de mediu, niciun fel de prevederi ca avantaje sociale şi economice pentru comunităţile locale. Nu conţine absolut nimic din ceea ce legea conţine”, a explicat Dan Şova.
Oficialul a menţionat, totodată, că negocierile pe acest proiect au avut loc la un nivel foarte înalt, iar redevenţa de 6% este una superioară altor proiecte aurifere din lume
„Negocierea a fost dusă până la nivelul cel mai de sus. Pot să vă spun că 6% este o redevenţă mult superioară altor exploatări de aur din lume, cred că doar cu excepţia Rusiei. Creşterea la 25% este una semnificativă şi este una garantată, conform proiectului de lege. Dacă cineva poate veni şi spune că va lua mai mult ca bani, voi fi de partea lui”, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.
Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.
Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.
De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.
Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.
În 9 şi 10 septembrie a.c., senatorii Comisiei juridice şi cei ai Comisiei de administraţie au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege referitor la Roşia Montană. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că, în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare