Potrivit primului-ministru, proiectul final de scrisoare de intenţie a fost trimis la Fondul Monetar Internaţional pe 12 septembrie.
„Am făcut cerere să prezentăm în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, să vorbim despre principalele elemente care ţin de acordul nou cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Să prezentăm toate datele: avantaje, dezavantaje, lucruri importante. Ştiu că, cel puţin la fonduri europene, în special la Transporturi, dar şi la toate celelalte, din momentul în care avem acordul cu Comisia Europeană şi cu FMI, din nou, vom primi „top-up”-ul acela de 10%, care înseamnă sute de milioane de euro”, preciza Ponta săptămâna trecută, citat de Agerpres.
Şeful Executivului nu a dat mai multe detalii despre prevederile noului acord, confidenţial până la momentul întrunirii board-ului FMI, dar a dat asigurări că parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intenţie.
Autorităţile române şi reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni, a anunţat, recent, şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.
Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi Comisia Europeană. Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI în luna septembrie a acestui an.