Raed Arafat atacă dur noua lege a sănătăţii: Înlocuim salvarea de vieţi cu competiţia comercială

Subsecretarul de stat spune că după punerea în aplicare a noii legi va fi distrus un sistem care funcţionează
Romania TV
08 ian. 2012, 17:37
Raed Arafat atacă dur noua lege a sănătăţii: Înlocuim salvarea de vieţi cu competiţia comercială

Proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială, a spus, duminică, Raed Arafat.

Subsecretarul de stat Raed Arafat şi Comisia de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii au analizat, la sfârşitul săptămânii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sănătăţii supus dezbaterii publice până în 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenţă.

Raed Arafat a precizat că una dintre concluziile specialiştilor vizează faptul că sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind „competiţia comercială”, adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi.

Cine dă afară pe cine şi cine câştigă piaţa faţă de cine„, a declarat, duminică, pentru Mediafax, subsecretarul de stat Raed Arafat.

El a spus că cel mai mare risc prin noul proiect este acela că va fi distrus un sistem care acum funcţionează bine, fără să se ştie dacă ceea ce este pus în loc va merge sau nu, precum şi care va fi impactul lui.

Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin. În unităţile de primiri urgenţe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanţă, 20-25 la sută din totalul de personal„, a explicat Raed Arafat.

Mai mult, fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sunt aceleaşi şi în 2012, a mai precizat Raed Arafat.

” Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăţi din sistem. Şi mai apare un risc, reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul” , a adăugat subsecretarul de stat.

El a mai spus că privaţii, chiar dacă vor veni cu zeci de ambulanţe sau zeci de elicoptere, după cum au explicat iniţiatorii proiectului, vor dori să îşi amortizeze urgent investiţiile. „Privaţii vor profit”, a adăugat Raed Arafat.

„Se mai spune că brusc am putea avea 20 de elicoptere, zeci de ambulanţe în plus. Pe ce surse de finanţare? Pe finanţare privată, da, este în regulă şi acum. Dar pe surse publice, de unde? Suntem întinşi cât ne permite plapuma. Chiar dacă privatul vine şi mă scuteşte pe mine acum de o cheltuială, el trebuie să o recupereze. Va da afară publicul. Pe partea de transport are 80 la sută şi, de asemenea, asigură şi consultaţii de urgenţă la domiciliu. Majoritatea transportului de dializă, transport interclinic aparţine privatului”, a mai spus Raed Arafat.

El a adăugat că de fiecare dată când se stabileşte creşterea numărul echipajelor şi al elicopterelor, este studiată oportunitatea împreună cu colegii de la Ministerul de Interne.

„Decidem ce putem face. Există planuri clare. În intervalul 2007-2011 am suplimentat cu aproape 40 la sută numărul echipajelor pe urgenţă la ambulanţă şi la SMURD. Totul a fost gândit. În urgenţă, atâta sunt fondurile, atât îmi pot permite. Nu sunt datorii şi probeleme în urgenţă. Rata de salarii este cam de 63 la sută”, a mai spus Raed Arafat.

Comisa de urgenţă a Ministerului Sănătăţii se luptă pentru a menţine în sistemul public partea strategică a urgenţei, sistemul integrat care rezolvă cazurile grave şi partea de siguranţă şi apărarea împotriva dezastrelor.

„Ne luptăm pentru partea strategică a sistemului de urgenţă, care are o parte din sistemul de siguranţă naţională şi o parte din cel de apărare a României împotriva dezastrelor. Acesta trebuie păstrat integral la stat, pentru că este funcţional, pornind de la 112, ambulanţă, SMURD şi UPU. Secretul bunei funcţionări a sistemului de urgenţă din România este cuvântul integrat, au spus colegii francezi când au venit în Bucureşti. Noua lege distruge sistemul integrat”, a adăugat Raed Arafat.

El a mai spus că noua lege distruge şi UPU, ultimul bastion pentru pacient rămas deschis oricând, oricât, cu rol major în accidente şi calamităţi. Proiectul spune că periodic Ministerul Sănătăţii va decide care Unităţi de Primiri Urgenţe vor primi finanaţare.

Dacă apar patru-cinci UPU-uri noi, de unde vor fi luaţi medici de urgenţă, pentru că nu sunt mulţi. Luăm de la Floreasca, Universitar, Bagdasar, care acum au experienţă şi funcţionează bine. Dacă vor fi luaţi medici din public şi din privat, se destabilizează ambele sisteme şi nu vor mai fi medici nici pentru SMURD şi nici pentru elicoptere, că vor rămâne să lucreze în UPU. Impactul pe termen scurt este oprirea echipajelor SMURD de Terapie intensivă, pe termen lung, scăderea calităţii, punerea în pericol a vieţii pacienţilor, plimbarea pacienţilor între UPU-uri private şi publice. În final pierdem controlul pe sistem. Cade UPU, cade tot sistemul integrat„, a subliniat Raed Arafat.

El a precizat că există o legislaţie din 2006 foarte laborioasă care începe cu o lege de bază, cu capitole clare, sistemul de ambulanţă public, SMURD, UPU, sistemul privat de urgenţă, şi legislaţia secundară de sute de pagini, la a cărei elaborare s-a lucrat peste trei ani. „Mai implementăm încă”, a conchis subsecretarul de stat.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'