Talpeş s-a prezentat marţi la Parchetul General, unde a fost chemat în calitate de martor în legătură cu plângerea depusă de cetăţeanul saudit Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, care reclamă că a fost deţinut într-o închisoare CIA din România.
„Procurorii m-au rugat să păstrez confidenţialitatea discuţiei avute referitor la problema închisorilor din România, aşa numitele CIA”, a spus Talpeş la ieşirea din sediul Parchetului.
El a precizat că, în 2003, când sauditul Abd al-Rahmin Nashiri reclamă că ar fi fost deţinut în România, el era consilier al preşedintelui Ion Iliescu pe probleme de apărare şi securitate naţională.
În context, el a fost întrebat de ziarişti dacă teoretic fi ştiut despre existenţa închisorilor CIA în România. „Dacă ar fi fost aşa ceva, nu eram străin”, a răspuns Talpeş.
La data de 29 mai 2012, avocatul lui Abd al-Rahmin Nashiri a înaintat o plângere penală procurorului general al României în care reclamă detenţia secretă în România, rele tratamente aplicate clientului său, precum şi procedura de extrădare.
În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus la CEDO o reclamaţie împotriva României, în numele lui Abd al-Rahmin Nashiri, în care reclamă faptul că sauditul a fost deţinut într-un centru CIA din România.
Cu referire la plângerea depusă în numele lui Abd al-Rahmin Nashiri la CEDO, MAE a precizat pe 5 februarie 2013 că această plângere a fost comunicată Guvernului, care a formulat, în termenul acordat de Curte în acest sens, observaţii cu privire la admisibilitatea şi fondul cauzei faţă de acele capete de cerere comunicate de instanţa europeană.
De asemenea, pe 7 februarie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat că plângerea se află în faza actelor premergătoare.
„Cercetările continuă în dosarul constituit ca urmare a plângerii formulate de numitul Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, cauză aflată în faza actelor premergătoare. Alte informaţii nu pot fi furnizate la acest moment, întrucât, în conformitate cu prevederile art. 12 lit. e din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, publicitatea acestora ar putea periclita bunul mers al anchetei”, a transmis, la acel moment, PÎCCJ într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
Abd al-Rahmin Nashiri, considerat un apropiat al fostului lider Al-Qaida Osama Ben Laden, este deţinut la Guantanamo, fiind cercetat de autorităţile americane pentru atentatul împotriva USS Cole din 2000 din Yemen, soldat cu 17 morţi şi pentru cel împotriva petrolierului francez MV Limburg din 2002 de la Aden, soldat cu un mort.