Comisia Economică din Senat amână decizia pe legea RMGC

Comisia economică din Senat a amânat, marţi, pentru o şedinţă viitoare adoptarea unui raport la legea care se referă la exploatarea de la Roşi Montană. Ministrul Dan Şova, prezent la dezbateri, a declarat că legea nu se referă la interesele unei firme, ci exclusiv la cele ale statului român.
Iulian Tudor
17 sept. 2013, 11:18
Comisia Economică din Senat amână decizia pe legea RMGC

Membrii Comisiei economice, industrii şi servicii au decis, marţi, să amâne pentru o şedinţă viitoare adoptarea unui raport la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitatea dezvoltării activităţilor miniere în România, potrivit Mediafax.

La şedinţă au participat, ca invitaţi, Dan Şova, ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, şi Daniel Barbu, ministrul Culturii.

Precizând că ar fi aşteptat ca şeful statului să fie mai bine „pregătit sau instruit” de către consilieri, Şova a ctiticat afirmaţiile lui Traian Băsescu potrivit căruia nu poate fi adoptată o lege care să aprobe un acord pentru o entitate privată.

Ministrul a subliniat că în lege toate articolele „sunt numai chestiuni care ţin de interesele statului român”.

„Acest acord este făcut pentru interesele statului român, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate în 1999, când prin acea licenţă – nu vă pot spune oficial ce conţine acea licenţă, dar pot să vă spun ce nu conţine licenţa – licenţa nu conţine nicio obligaţie de mediu în conformitate cu legislaţia europeană, nu conţine nicio obligaţie de patrimoniu, nicio obligaţie relativă la avantaje economice sau de natură socială pentru comunitatea de la Roşia Montană, nicio prevedere în legătură cu eventuale metale, altele decât aurul şi argintul, care ar putea fi găsite (…)”, a spus Şova.

Potrivit acestuia, respectivul document nu conţine, de asemenea, nicio prevedere referitoare la beneficiile statului român şi nimic din ceea ce conţine proiectul de lege aflat în dezbaterea Parlamentului referitor la interesele statului român.

Dan Şova a arătat că licenţa de exploatare din 1999, calificată de el ca fiind „beleaua” lăsată de Băsescu, când era ministru, a fost dată de un guvern din care făcea parte acesta din urmă, a fost semnată de Radu Berceanu şi Decebal Traian Remeş.

„Nu îmi aduc aminte ca Traian Băsescu să se fi suit pe masă, ca la Ţebea, să spună că nu e de acord cu licenţa respectivă, pe care a avut posibilitatea să o citească în mod cert”, a declarat Şova, care a adăugat că această licenţă a fost dată exclusiv în interesul agentului privat.

Ministrul a precizat că proiectul transmis Parlamentului a fost avizat de către 20 de ministere şi agenţii care fac parte din Guvern, toate aceste avize fiind favorabile.

El a criticat conţinutul avizului dat pentru acest proiect de către Ministerul Justiţiei, precizând că funcţionarii din acest minister au făcut o gravă eroare juridică susţinând că ar exista vreo legătură între decizia CC care se referea la utilizarea Peleşului şi a Pelişorului de către familia fostului suveran Mihai I şi apărarea interelor statului român într-o exploataţie minieră.

„Îmi pare rău că funcţionarii de la Ministerul Justiţiei (…), în absenţa unei pregătiri profesionale corespunzătoare locului ocupat în direcţia de avizare a ministerului au putut să scrie aşa ceva într-un aviz”, a adăugat el.

Pe de altă parte, Dan Şova a subliniat că proiectul conţine prevederi ale căror obiectiv este stabilitatea participaţiei statului, de 25 la sută, la Roşia Montană de-a lungul întregului proiect, „fără ca statul român să trebuiască să pună bani pentru a asigura stabilitatea acestei cote”.

El a explicat că acest lucru este necesar, arătând că în anul 2000, printr-o majorare de capital social provocată de GR, printr-un aport în natură la capitalul social, participaţia statului român a fost redusă de la 33 la sută la 19,31.

„Acum s-a negociat ducerea înapoi spre 25 la sută şi să facem în aşa fel încât să nu ne mai trezim că vine GR peste trei ani sau cinci ani cu o nouă majorare de capital social (…)”, a mai spus Şova.

Proiectul a primit anterior raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului şi aviz negativ din partea senatorilor din Comisia juridică.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că RMGC i-a dat ministrului Dan Şova proiectul de lege aflat acum în Parlament, iar acesta, „profund incompetent”, i l-a dat şefului său, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul că poate scăpa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.

VEZI ŞI Băsescu cere Guvernului să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament

Potrivit lui Băsescu, ministrul Şova este „incompetent” şi ar trebui să „se ducă departe”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI