Alături de aceste persoane, membre ale unei reţele „extrem de bine structurate„, toate originare din ţările din Europa de Est, figurează şi un agent de pază din aceste obiective turistice, bănuit că a ajutat reţeaua, potrivit unei surse. Toate persoanele reţinute au fost plasate în arest.
Timp de mai multe luni, problema securităţii turiştilor din capitala franceză, teatrul mai multor agresiuni comise de hoţii de buzunare, a preocupat autorităţile pariziene. Recrudescenţa furturilor comise la Muzeul Luvru a generat o grevă a personalului instituţiei, în luna aprilie. Greva a avut ca rezultat iniţierea unui plan special conceput de Poliţia din Paris cu scopul de a lupta mai eficient împotriva acestor infractori.
Membrii reţelei, care pretindeau că erau turişti, purtând asupra lor aparate de fotografiat şi care plăteau de fiecare dată biletul de intrare, se plimbau prin Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul Orsay şi Castelul Versailles, potrivit unei surse din poliţie.
„Însă Muzeul Luvru reprezenta principalul lor teren de acţiune”, a adăugat aceeaşi sursă. Hoţii îi vizau în special pe turiştii asiatici şi, „într-o zi bună, puteau să fure până la 2.000 de euro”, a precizat comisarul Stéphane Gouaud, coordonatorul anchetei.
La începutul lunii august, Manuel Valls, ministrul de Interne din Franţa, a încercat să îi liniştească pe turiştii străini veniţi să viziteze Turnul Eiffel, asigurându-i că Parisul este „un oraş sigur”. El a spus că doreşte să facă „sanctuare din toate aceste situri turistice spre care converg zeci de mii de persoane în fiecare zi”. Ministrul francez a anunţat, totodată, că a sporit prezenţa echipajelor de poliţie în zonele turistice.