Sumele au fost alocate din Fondul de Intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului şi vor fi transmise Consiliului Judeţean Galaţi, a anunţat ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul şedinţei.
Banii vor fi distribuiţi sinistraţilor în maximum două săptâmâni de la publicarea deciziei Guvernului în Monitorul Oficial.
Ministerul Dezvoltării Regionale va asigura, prin Compania Naţională de Investiţii, refacerea drumurilor judeţene, podurilor şi podeţelor distruse, fiind alocate în acest scop 7 milioane lei.
De asemenea, vor fi reparate în maximum două luni două şcoli afectate de inundaţii, pentru 1.500 de elevi din comunele şi satele respective fiind asigurate rechizitele.
Într-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arată că din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului va fi alocată o sumă de 7,1 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din județul Galați, pentru limitarea efectelor negative produse din cauza calamităților naturale, la care se adaugă alte 19,8 milioane lei, tot din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru reconstrucția/reabilitarea unui număr de 227 case.
A fost aprobată şi scoaterea din rezervele de stat, ca ajutor umanitar din urgență cu titlu gratuit, în limita sumei de 2,1 milioane lei, a unor cutii de conserve, alimente de bază, pături și saltele, precum și combustibil pentru ajutorarea persoanelor sinistrate ca urmare a ploilor abundente din perioada 11-13 septembrie 2013 din județul Galați.
Inundaţiile de săptămâna trecută au făcut ravagii în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Potrivit unui raport preliminar al Prefecturii Galaţi, în urma inundaţiilor de săptămâna trecută au fost afectate 39 de localităţi: Bălăbăneşti, Băleni, Băneasa, Bursucani, Cerţeşti, Corni, Corod, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăguşeni, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Matca, Munteni, Nicoresti, Oancea, Pechea, Piscu, Poiana, Rediu, Scânteiesti, Schela, Slobozia Conachi, Smulţi, Suceveni, Suhurlui, Târgu Bujor, Tecuci, Tudor Vladimirescu, Umbrăreşti, Valea Mărului, Vârlezi şi Vlădeşti.
În urma inundaţiilor au fost evacuate 8.265 de persoane din Pechea (3.060), Cudalbi (2.720), Slobozia Conachi (740), Corni (685), Valea Mărului (400) şi Cuza Voda (270).
Viitura a afectat 3.443 de locuinţe, 71 fiind distruse complet. Au fost afectate, pe diferite segmente, două drumuri naţionale şi 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti şi un segment de cale ferată, iar din totalul de 5.873 de fântâni existente în localităţile afectate de inundaţii, 871 au fost colmatate.